Η Ελλάδα είναι ένα σπάνιο success story του κορωνοϊού, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πλήγμα χωρίς τουρισμό, γράφουν οι Financial Times.
Στο δημοσίευμα, για το πόσο επηρεάζει την ελληνική οικονομία το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας, οι FT επισημαίνουν την επιτυχή διαχείριση του ιού από τη χώρα μας.
«Η Ελλάδα έως τώρα έχει υπάρξει ένα σπάνιο success story του κορωνοϊού», αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας τα κρούσματα και τους θανάτους που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. «Ο απολογισμός είναι μικροσκοπικός μπροστά στις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης», σημειώνουν οι FT, δημοσιεύοντας διάγραμμα το οποίο συγκρίνει την Ελλάδα με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.
«Η Ελλάδα πήρε νωρίς δραστικά μέτρα, προχωρώντας σε πλήρη καραντίνα στις 16 Μαρτίου, 13 ημέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος», συνεχίζει το δημοσίευμα, που φιλοξενεί δήλωση του Ηλία Μόσσιαλου, ο οποίος ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός ενήργησε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις πολύ νωρίτερα από ότι άλλες χώρες».
Όμως, οι FT επισημαίνουν ότι για τη χώρα μας υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος του οικονομικού πλήγματος, εξαιτίας του τουρισμού. «Ακόμη κι αν η τουριστική σεζόν ξεκινήσει πλήρως τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά περίπου 4%, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Αν ο (τουριστικός) τομέας καταρρεύσει, το ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κατά 8%, δήλωσε ο ίδιος», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι πάνω από το 20% και απασχολεί το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, θυμίζουν οι FT. «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στα νησιά. Χωρίς τακτική σύνδεση με τη Βρετανία και τη Γερμανία- τις κύριες αγορές για τα νησιά- η Ελλάδα μπορεί να δει πτώση 70% στις αφίξεις φέτος, λένε πολλοί ξενοδόχοι».
Παράλληλα, το δημοσίευμα θυμίζει πως η Deloitte προειδοποίησε σε έκθεση αυτό τον μήνα ότι αν συνεχιστεί η σοβαρή έξαρση του κορωνοϊού το 2020, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία θα είναι αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία. Στην Κρήτη, έως και το 40% των μεγάλων resort μπορεί να μην ανοίξουν φέτος, δήλωσε ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού.
«Αν δεν έχουμε κρατήσεις από το εξωτερικό- και ακόμη δεν τις βλέπουμε- μεγάλα resort δεν θα ανοίξουν. Δεν υπάρχει αρκετή εγχώρια ζήτηση για να συγκρατηθούν τα λειτουργικά κόστη, ιδιαίτερα υπό τους κανόνες για αποστάσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις θα ξεγράψουν το 2020 και θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν το 2021», εξήγησε.
Γεραπετρίτης: Ξένοι επισκέπτες από την 1η Ιουλίου
Σε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης, Γιώργος Γεραπετρίδης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δεχθεί ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου, υπό συνθήκες που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.
«Η Ελλάδα διαφημίζεται ως ο απολύτως υγιής προορισμός, ως προορισμός ασφάλειας της υγείας και πάνω σε αυτό το σχήμα και τις επόμενες 45 ημέρες η κυβέρνηση θα χτίσει ένα πολύ σοβαρό σύστημα δημόσιας υγείας στα νησιά», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και για χώρες που ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να παραμείνουν εντός των συνόρων, «όχι κατ‘ ανάγκη για υγειονομικούς λόγους, περισσότερο οικονομικούς. Αυτού του τύπου τα διαφορετικά συμφέροντα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, η Ελλάδα έχει μία πολύ σθεναρή στάση, θα επιβάλλουμε στους επισκέπτες μας τα αναγκαία πρωτόκολλα, τα οποία θα είναι ένα ισόρροπο μείγμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, χωρίς, όμως, από την άλλη πλευρά, να τίθενται δυσανάλογα εμπόδια στο τουριστικό μας προϊόν».