Εδώ και πολλά χρόνια συζητείται στη Γερμανία αν πρέπει να τεθούν όρια ταχύτητας στα τμήμα εκείνα των Autobahns που δεν υπάρχει κάποιο όριο ταχύτητας. Σήμερα, υπάρχει όριο ταχύτητας στο 30% των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων

Τώρα το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας είναι εκείνο που θέλει για λόγους ασφαλείας να επιβληθεί ανώτατο όριο 130 χλμ/ώρα σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, ενώ δηλώνει πως μπορεί να υπάρχουν “κατάλληλα τμήματα” των αυτοκινητόδρομων χωρίς όριο ταχύτητας για “ειδικούς λόγους”.

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Γερμανίας πιστεύει πως με την επιβολή του ορίου ταχύτητας θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, άρα και ο αριθμός των θυμάτων και των ανθρώπων που τραυματίζονται. Σύμφωνα με το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, 424 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Autobahns το 2018, νούμερο που αντιστοιχεί στο 12,9% των θανατηφόρων τροχαίων που συνέβησαν σε όλη τη Γερμανία. Επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά 5.910 άτομα, νούμερο που αντιστοιχεί σε 8,7% του συνόλου.

Ο Υπουργός Μεταφορών Andreas Scheuer δήλωσε πως πρέπει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας να καταθέσει τα επιχειρήματα και στη συνέχεια το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει εάν θα πρέπει να επιβληθούν ή όχι όρια ταχύτητας στις Autobahns.

Τα περασμένα χρόνια υπήρξαν αρκετές προσπάθειες επιβολής ορίου ταχύτητας, αλλά καμία δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Text Κυριάκος Πηλίδης