«Σέβομαι τις αποφάσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αλλά το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει των εθνικών». Παρέμβαση Μέρκελ για κορωνομόλογα.

Τον σεβασμό της προς τις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου εξέφρασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει σαφές προβάδισμα του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου. Η Καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι σκοπός της είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος που ανέκυψε σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (γνωστών και ως κορωνομολόγων) από την ΕΚΤ με έξυπνο τρόπο και με το βλέμμα στην ενίσχυση του ευρώ και την συνέχιση της συμμετοχής της Bundesbank στα προγράμματα της ΕΚΤ.

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ασφαλώς αυτό κάνω κι εγώ», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της «ώρας της Καγκελαρίου» στην Bundestag, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο το Δικαστήριο άφησε με την απόφασή του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-18 (PSPP) ανοιχτή την δυνατότητα προώθησης της συνοχής της Ευρωζώνης, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί – «προκειμένου να περιορίσουμε και όχι να διευρύνουμε την διαμάχη».

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη – μέλη της E.E. πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την ολοκλήρωση και την συνοχή της Ένωσης και εξήγησε ότι αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και το υπό δημιουργία «ταμείο ανασυγκρότησης».

Πρέπει να προχωρήσουμε «με καθαρή πολιτική πυξίδα», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, για να διευκρινίσει ότι για την ίδια, αυτή η πυξίδα σημαίνει «ισχυρό ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι φυσιολογικό να θέτει, από τη δική της θέση, ερωτήματα και διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα. Διευκρίνισε πάντως ότι της ενδεχόμενης προσφυγής εναντίον ενός κράτους – μέλους «επί παραβάσει» των Συνθηκών, προηγείται η «επιστολή προθέσεως» (Letter of Intent), με ερωτήματα, στα οποία θα ανταποκριθεί το Βερολίνο.

Η Καγκελάριος βλέπει πάντως στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την ευκαιρία για περισσότερη πολιτική συνοχή της Νομισματικής Ένωσης. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος της Ευρωζώνης, αλλά δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Όπως είπε, οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν θα πρέπει να αποτελούν ταμπού, αλλά διαρκούν πολύ και, λόγω της πανδημίας, χρειαζόμαστε πιο άμεσες λύσεις και την διασφάλιση της συνέχισης της συμμετοχής της Bundesbank στις αποφάσεις της ΕΚΤ.