Ευερέθιστοι, απρόβλεπτοι και με μια περιφρόνηση για τους κανόνες, οι έφηβοι είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι. Τώρα, φαίνεται πως το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους στην εφηβεία, σύμφωνα με μελέτη.  

Ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν πως οι σκύλοι ανταποκρίνονται λιγότερο στις οδηγίες που λαμβάνουν από τον άνθρωπο που τους φροντίζει, όταν περνούν την εφηβεία. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ομοιότητα. «Σε γενικές γραμμές, οι έφηβοι που έχουν μια λιγότερο ασφαλή σχέση με τους γονείς τους είναι πιθανότερο να έρθουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση με αυτούς. Αυτό είναι το εύρημά μας και για τα έφηβα σκυλιά με τους φροντιστές τους», δήλωσε η δρ. Λούσι Άσερ, εκ των συντακτών της έρευνας στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ.  

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά που νιώθουν λιγότερο ασφαλή για το δεσμό τους με εκείνον που τα φροντίζει, μπορεί να παραφερθούν για να τεστάρουν τη δύναμη αυτής της σχέσης. Στα σκυλιά, ανέφερε η Άσερ, αυτό μπορεί να βοηθήσει το ζώο να «ζυγίσει» αν είναι καλύτερο να μείνει με τον φροντιστή του, ή να ακολουθήσει την αναπαραγωγική παρόρμηση να βρει ένα ταίρι.  

Η δρ. Άσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες σκύλων να καταλάβουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους και να τους αναγνωρίσουν κάποια ελαφρυντικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση των ιδιοκτητών που πάνε τους σκύλους τους σε καταφύγια όταν τα ζώα φτάνουν στην εφηβεία.   «Ίσως δεν παραφέρονται απλά επειδή είναι άτακτα, αλλά επειδή είναι όπως οι άνθρωποι. Οι ορμόνες μαίνονται και συμβαίνουν πράγματα στον εγκέφαλό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η δρ. Άσερ, που με τους συναδέλφους της παρατήρησε τη συμπεριφορά σκύλων που θα γίνονταν οδηγοί.  

Δεν υπακούουν στις εντολές  

Επρόκειτο για γερμανικούς ποιμενικούς, γκόλντεν ριτρίβερ και λαμπραντόρ ή διασταυρώσεις από αυτές τις ράτσες. Σε αυτούς τους σκύλους, η εφηβεία ξεκινά όταν είναι 6-9 μηνών, σημείωσε η δρ. Άσερ, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο πώς αυτή η περίοδος επηρέαζε τη συμπεριφορά των σκύλων.  

Μεταξύ άλλων πειραμάτων, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε το πόσο υπάκουοι ήταν οι σκύλοι διαφορετικών ηλικιών στην εντολή «κάτσε». Τα αποτελέσματα από τη μελέτη σε 82 σκύλους ηλικίας 5 μηνών και 80 σκύλους 8 μηνών αποκάλυψαν ότι τα ζώα που ήταν στην εφηβεία ήταν λιγότερο υπάκουα από τα κουτάβια, στις εντολές που έπαιρναν από τους φροντιστές τους.   «Είναι σχεδόν διπλάσια η πιθανότητα να αγνοήσουν την εντολή „κάτσε“ όταν είναι 8 μηνών σε σύγκριση με όταν είναι 5 μηνών», ανέφερε η Άσερ. Όμως, στην ίδια ηλικία ήταν μεγαλύτερη η υπακοή τους σε κάποιον ξένο.  

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε τα σημάδια της συμπεριφοράς του αποχωρισμού- όπως το τρέμουλο όταν μένουν μόνα- είναι αυξημένα σε ηλικία περίπου 8 μηνών, και συνδέθηκε με την ανυπακοή σε αυτή την ηλικία. Επίσης, η δρ. Άσερ παρατήρησε ότι τα θηλυκά σκυλιά με λιγότερο ασφαλή σχέση με τον φροντιστή τους έμπαιναν στην εφηβεία νωρίτερα, κάτι που συμβαίνει και στους ανθρώπους.  

Με πληροφορίες από Guardian