Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, τα οποία είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό επιβεβαίωσε την Τετάρτη η αυστριακή καγκελαρία στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Την είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα και το αυστριακό πρακτορείο APA. Ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου αναμένεται να γίνονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα μόνον δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Το θέμα συζήτησαν χθες Τρίτη τηλεφωνικά ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με τη γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ. Χθες το βράδυ εξάλλου ο Κουρτς είχε εκτιμήσει ήδη μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση ότι τα σύνορα θα ανοίξουν τον Ιούνιο. Στην ίδια συνέντευξη ο αυστριακός καγκελάριος αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις τόσο με τη Γερμανία όσο και με την Ελβετία.

Από τις 16 Μαρτίου, οπότε και έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, οι διασυνοριακές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για εργαζομένους που εργάζονται στη άλλη πλευρά των συνόρων καθώς και για το εμπόριο. Οι επιβαλλόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού ρυθμίσεις επέφεραν τεράστιο πλήγμα στον αυστριακό τουρισμό και κυρίως τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές των Άλπεων.

Αυστριακές πιέσεις

Bildergalerie Reise Österreich 100 Jahre
H καλοκαιρινή σεζόν στην Αυστρία φαίνεται να διασώζεται σε σημαντικό βαθμό

Για τον τουρισμό της Αυστρίας οι Γερμανοί είναι η σημαντικότερη αγορά και δη με διαφορά. Κατά τη θερινή σεζόν του 2019 (Μάιος – Οκτώβριος) το 37,4% των 79 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων αντιστοιχούσε σε Γερμανούς, ενώ το 30% στους Αυστριακούς. Με τις εκτιμήσεις να θέλουν φέτος ακόμη περισσότερους Γερμανούς να προτιμούν για τις διακοπές τους τη γειτονική χώρα, η καλοκαιρινή σεζόν για τον αυστριακό τουρισμό φαίνεται να διασώζεται σε σημαντικό βαθμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αυστριακός καγκελάριος πίεζε εδώ και καιρό για το άνοιγμα των συνόρων με τη Γερμανία, ακόμη και σε διαστήματα όπου η πορεία των κρουσμάτων στην τελευταία παρέμενε ιδιαίτερα ανησυχητική.

Το άνοιγμα των συνόρων ζήτησαν χθες εμφατικά και οι τουριστικές περιοχές γύρω από τη λίμνη της Κωνσταντίας αλλά και του Τιρόλου. «Οικονομία και πολίτες δεν έχουν πλέον κατανόηση για τα κλειστά σύνορα» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο κρατίδιο του Τιρόλου, Πλάτερ.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, apa)