Ο δείκτης μετάδοσης του ιού (R0) εξακολουθεί να είναι πάνω από 1 τα τελευταία 24ωρα στη Γερμανία και ο φόβος εξάπλωσης μεγαλώνει

Σχεδόν χίλια νέα κρούσματα της νόσου Covid- 19 και 116 νέους θανάτους κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο οι γερμανικές αρχές με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απευθύνει επείγουσα έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες της απόστασης και να φορούν μάσκες.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτο «Robert Koch» υποστήριξε τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανήλθαν στα 933.

Στη Γερμανία έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού 7.533 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 170 χιλιάδες.

Στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, ο δείκτης μετάδοσης του ιού (R0) εξακολουθεί να είναι πάνω από 1 τα τελευταία 24ωρα, κάτι που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ξαναρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα.

Επειδή οι Γερμανοί δεν βίωσαν τις δραματικές συνθήκες που έζησαν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, οι αρχές δυσκολεύονται περισσότερο να πείσουν το κοινό για την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Το Σαββατοκύριακο πολλοί Γερμανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του «lockdown». Το φαινόμενο αυτό, που ο κορυφαίος ιολόγος της Γερμανίας – ο «Γερμανός Τσιόδρας» Κρίστιαν Ντρόστεν – αποκαλεί «παράδοξο της πρόληψης», τροφοδοτεί ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χθες το απόγευμα, η Γερμανία Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους συμπολίτες της δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σεβαστείτε ο ένας τον άλλον. Στην τρέχουσα νέα φάση της πανδημίας θα είναι απαραίτητο παρ‘ όλη τη χαλάρωση, να έχουμε πραγματικά την ασφάλεια ότι οι άνθρωποι θα συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις, δηλαδή θα τηρούν αποστάσεις, θα φορούν μάσκα και θα λαμβάνουν υπόψη ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Οι δηλώσεις Μέρκελ διατυπώθηκαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των υπηρεσιών Υγείας. Όπως είπε, στελέχη της την ενημέρωσαν ότι πολλοί πολίτες χωρίς προστατευτικές μάσκες πήγαν για ψώνια το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, «επιβάλλεται ακόμα να τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες αποστάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι, «μόνον σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα γνωρίζει κανείς την επίδραση της χαλάρωσης των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων».