Χάρη στις νέες τεχνικές, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ίχνη βύνης στη λίμνη της Κωνσταντίας που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. Αυτό θα μπορούσε να είναι απόδειξη της παλαιότερης μπίρας που ανακαλύφθηκε ποτέ.
Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν βύνη 6.000 ετών
Η πρόοδος στις αρχαιολογικές τεχνικές επέτρεψε στους επιστήμονες να αρχίσουν να εξάγουν δείγματα βύνης από απανθρακωμένα αρχαιολογικά ευρήματα. Βύνη είναι το κριθάρι που έχει μερικώς βλαστήσει και αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή μπίρας. Τέτοιο υλικό βρέθηκε πρόσφατα σε νεολιθικούς οικισμούς στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας και της λίμνης της Ζυρίχης, που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ.
Η βύνη ανιχνεύθηκε ως καρπός σε περιοχές ανασκαφών των 2 λιμνών. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε στα προϊστορικά καταλύματα των Άλπεων, Hornstaad-Hörnle και Sipplingen-Osthafen στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίνας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία βύνης που είχε εγχυθεί σε υγρό και στη συνέχεια έπηξε.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι εάν η βύνη χρησιμοποιήθηκε για μπίρα
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι αν η βύνη υποδεικνύει πραγματικά την παρουσία μπίρας. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή μπίρας ή κάποιου άλλου μη αλκοολούχου ποτού βύνης. Σύμφωνα με τον Andreas Heiss από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, οι ιστορικοί γνωρίζουν ήδη ότι ποτά που παράγονται από βύνη καταναλώνονταν ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ.
Εάν, ωστόσο, πραγματοποιηθεί σύνδεση της βύνης που ανακαλύφθηκε με τη μπίρα, τότε θα ήταν η παλαιότερη μπίρα στον κόσμο. Άλλωστε, τα παλαιότερα ζυθοποιεία στον κόσμο θεωρείται ότι βρίσκονται σε κελτικές περιοχές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.