Μετά από το lockdown τόσων εβδομάδων, το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης τολμά να κάνει περαιτέρω βήματα στην κανονικότητα. Μεταξύ άλλων, παιδικές χαρές, μουσεία και ζωολογικοί κήποι ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα επιτρέπονται ξανά οι εκκλησιαστικές λειτουργίες και από την Τετάρτη παιδικές χαρές, μουσεία, εκθέσεις, μνημεία, ζωολογικοί κήποι και πάρκα μπορούν να ανοίξουν ξανά. 

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και έφηβοι σε όλη τη Γερμανία επιστρέφουν ξανά στο σχολείο αυτή τη Δευτέρα. Τα παιδιά από την πρώτη έως την τρίτη τάξη καθώς και από την πέμπτη έως την ογδόη θα μείνουν στο σπίτι. Νοτιοδυτικά, η επανέναρξη των σχολείων στις 4 Μαΐου θα είναι αρκετά περιορισμένη και θα ξεκινήσει σταδιακά για περίπου 330.000 μαθητές.

Η λειτουργία των σχολείων ξεκινά με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων που δίνουν εξετάσεις αυτή ή την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά το γενικό άνοιγμα των σχολείων και νηπιαγωγείων, η Καγκελάριος Μέρκελ και οι επικεφαλής των κρατιδίων θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη την Τετάρτη. 

Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και των υπηρεσιών τουρισμού, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις μετά τις 6 Μαΐου.

Άνοιγμα μεγαλύτερων καταστημάτων και σούπερ μάρκετ

Η λειτουργία των καταστημάτων λιανικής, ακόμη και αυτών που είναι μεγαλύτερα από 800 τ.μ., ξεκινά από τη Δευτέρα. Οι οδοντίατροι μπορούν και πάλι να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες τους. Επίσης, τα κομμωτήρια και τα ποδολογικά κέντρα μπορούν και πάλι να λειτουργήσουν. Τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως για παράδειγμα αυτά των βιομηχανικών και τεχνικών επαγγελμάτων, όπως επίσης και οι σχολές νοσηλευτικής, λειτουργούν ξανά. Ακόμη, επιτρέπονται οι διαδηλώσεις με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη της υγιεινής. 

Όλες οι άλλες εγκαταστάσεις, όπως γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή εστιατόρια παραμένουν κλειστά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση. Ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann προειδοποίησε επίσης για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. „Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτή την χαλάρωση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε αύξηση του αριθμού των λοιμόξεων”.