Να αποφασίσουν οι τουριστικοί προορισμοί αν θέλουν τουρίστες φέτος προτρέπει, μεταξύ άλλων και την Ελλάδα, ο σχολιαστής της Bild, σε σχόλιό του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, εν μέσω προσπάθειας επαναφοράς από την πανδημία κορωνοϊού.  

Όπως αναφέρει το άρθρο, αν οι Έλληνες ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά τους, θα είναι ένδειξη πως έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχτούν τους τουρίστες τους.  

«Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε μία προοπτική στο θέμα των διακοπών. Μπορούμε να ξανακάνουμε διακοπές; Θα κυνηγάμε πάλι τα λεφτά μας; Μήπως να κλείσω από τώρα ξενοδοχείο στη Βαλτική; Είναι σημαντικό αυτό. Η δική μου πρόταση είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι τουριστικοί προορισμοί. Αν οι Αυστριακοί για παράδειγμα ανοίξουν τα σύνορα και πουν ότι θα χαρούν να υποδεχθούν Γερμανούς τουρίστες, τότε κι εμείς θα υποθέσουμε ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να μην αρρωστήσουμε. Το ίδιο και με την Ελλάδα: oι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από το σχόλιο.  

Από την άλλη, η Berliner Zeitung υπενθυμίζει τη μοναδικότητα των διακοπών στην Ελλάδα, σε άρθρο με τίτλο «Οδύσσεια στο Αιγαίο». Σ’αυτό ο συντάκτης περιγράφει την εμπειρία της περιήγησης με ιστιοφόρο, με αφετηρία τη Σαντορίνη και προορισμό την ανατολική Αττική: «Τα μαλλιά ανεμίζουν στον αέρα, μυρίζουμε την αλμυρή θαλασσινή αύρα, είμαστε κοντά στο υγρό στοιχείο. Η κρουαζιέρα με ιστιοφόρο στις Κυκλάδες προσφέρει μία μοναδική εμπειρία». Μόνο που τα δυνατά μελτέμια αλλάζουν τα σχέδια του Νίκο Γκέτερτ, του 53χρονου σκίπερ, ήδη από την πρώτη μέρα: «Καθώς έχουμε ισχυρό αντίθετο άνεμο, οι επιβάτες αισθάνονται ότι κινούμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλο και πιο ανέφικτος φαίνεται ο σημερινός προορισμός. Ο Γκέτερτ κατευθύνεται προς τις Μικρές Κυκλάδες και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα βρίσκει απάγκιο σε μια παραλία με βότσαλα. Καθώς απλώνεται η νύχτα, ο άερας υποχωρεί. ‚Ετσι γίνεται με το μελτέμι, λέει ο καπετάνιος».  

Με πληροφορίες από Deutsche Welle