Την Κυριακή οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη Γερμανία ήταν 74 και το Σάββατο 94. Ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Robert Koch-Institut, είναι πάνω από 4,5 φορές χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν στα στοιχεία του ινστιτούτου την Παρασκευή (193).

Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πλησιάζει το όριο των επτά χιλιάδων: είναι πλέον 6.692.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (κορωνοϊός) στη Γερμανία το ίδιο διάστημα ήταν 679, στο σύνολο 163.175, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Τα κρούσματα μειώνονται σε σύγκριση με την Κυριακή και το Σάββατο (793 και 945 αντίστοιχα), ενώ είναι σχεδόν 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα που καταγράφονταν την Παρασκευή (1.639).

Τα… «φουσκωμένα» νούμερα και η παραδοχή

Αίσθηση προκαλεί στη Γερμανία η αποκάλυψη πως την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσαν λάθος στοιχεία για τον αριθμό των νοσούντων από κορωνοϊό. Το παραδέχτηκαν τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου όσο και ο ίδιος ο υπουργός.

Οι αριθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι από τους πραγματικούς, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει υποψίες, καθώς το “λάθος” συνέπεσε με την αναβολή αποφάσεων για νέα άρση μέτρων περιορισμού.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων την περασμένη Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσούντων ανερχόταν σε 40.000. Το ίδιο δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι νοσούντες εκείνη την ημέρα υπολογίζονταν σε 29.000.

Μιλώντας χθες (03.05.2020) βράδυ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού ARD, ο Σπαν αναγνώρισε το λάθος του και εξήγησε ότι εκ παραδρομής, ενώ αφαίρεσε από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τις περιπτώσεις που έχουν θεραπευτεί, δεν αφαίρεσε τον αριθμό εκείνων οι οποίοι έχουν καταλήξει. Σήμερα, πρόσθεσε, ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει συρρικνωθεί περαιτέρω, στις 25.000.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες προσπάθειες, αλλά τόνισε ότι το εμβόλιο είναι από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις στην ιατρική. «Θα χαρώ εάν χρειαστούν μερικοί μήνες. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μπορεί (η προσπάθεια) να διαρκέσει χρόνια, μπορεί να υπάρξουν ασφαλώς αποτυχίες, κάτι που το έχουμε δει σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων», εξήγησε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ