Μιλώντας στην Offenburger Tageblatt, την τοπική εφημερίδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι «ανησυχεί», γιατί «οι άνθρωποι σχηματίζουν την εντύπωση ότι το κράτος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα». Το κράτος όμως, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών, «σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να δώσει για οικονομική βοήθεια και κοινωνικές παροχές περισσότερα χρήματα, από αυτά που αντιστοιχούν στο πραγματικό μέγεθος της οικονομίας». Γι αυτό, επισημαίνει, θα πρέπει να ληφθούν «κοινές αποφάσεις» για την ανάκαμψη της οικονομίας στη Γερμανία και την Ευρώπη. Δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι η σημερινή κρίση θα προσφέρει ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και «θα δώσει μία ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης»

Deutschland Köln | dbb-Jahrestagung 2020 | Wolfgang Schäuble
Ο πρόεδρος της βουλής Β.Σόιμπλε προειδοποιεί για την οικονομία

Για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει μία «δημόσια συζήτηση» για το αν έχει απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Ήδη σε προηγούμενη συνέντευξη, στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει ότι «υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε αποκλειστικά τους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις». Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής φαίνεται να στηρίζει την επιφυλακτική στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν βιάζεται να άρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού. Όπως δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Offenburger Tageblatt «στην αρχή υπήρχε ένα είδος συναγωνισμού για το ποιος θα προτείνει τα πιο αυστηρά μέτρα, τώρα πρέπει να προσέξουμε για να μην συμβεί το ίδιο στην αντίθετη κατεύθυνση…»    

«Καμπανάκι» από τον επιχειρηματικό κόσμο

BdTD - Deutschland Dresden Gastronomen rufen SOS
Διαμαρτυρία των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Δρέσδη

Την ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων εκφράζει ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ζητώντας παράλληλα από την πολιτική ηγεσία να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για μία επιστροφή στην «κανονικότητα». Όπως τονίζει ο επικεφαλής του BDI Ντίτερ Κεμπφ μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke, το Σάββατο, «κάθε εβδομάδα του λόκνταουν στοιχίζει στη γερμανική οικονομία ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων». Γι’ αυτό, επισημαίνει, «μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, στις 6 Μαίου, οι επιχειρήσεις μας θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν με ποια βήματα προβλέπεται να αποκατασταθεί η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γερμανικός Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW), ο οποίος, σε ανοιχτή επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ, απευθύνει σαφές μήνυμα: «Προχωρήστε σε άρση του λόκνταουν, πριν να είναι πολύ αργά»!

Επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο του ZDF

Deutschland Berlin | Angriff auf ZDF-Team, heute-show | Abdelkarim
Πεταμένα μηχανήματα του ZDF στον τόπο της επίθεσης στο Βερολίνο

Αίσθηση, αλλά και αποτροπιασμό προκαλεί η χθεσινή επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο του ZDF στο Βερολίνο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε συνεργατών του σταθμού. Τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το συνεργείο πραγματοποιούσε γυρίσματα για τη σατιρική εκπομπή Heute Show, είχε ήδη ολοκληρώσει τη δουλειά του και δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση από ομάδα 15 ατόμων, την ώρα που φόρτωνε τον τεχνικό εξοπλισμό στο αυτοκίνητο. Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έξι υπόπτους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ παραμένει άγνωστο αν η επίθεση συνδέεται με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ο διευθυντής προγράμματος του ZDF Νόρμπερτ Χίμλερ καταδίκασε την επίθεση, αλλά δεν προχώρησε σε αναλυτικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι «αυτό που προέχει είναι η υγεία των συνεργατών μας». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (DJV) Φρανκ ΄Ιμπεραλ έκανε λόγο για μία «δειλή και από κάθε άποψη αδικαιολόγητη επίθεση σε δημοσιογράφους, οι οποίοι απλώς έκαναν τη δουλειά τους».

Text Γιάννης Παπαδημητρίου