Αναβάλλεται για τις 6 Μαΐου η απόφαση της Γερμανίας για το άνοιγμα ή μη των σχολείων της χώρας. Τι είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγελα Μέρκελ, έδωσε το «πράσινο» φως για το άνοιγμα των παιδικών χαρών και την επαναλειτουργία των λατρευτικών χώρων, αλλά τόνισε ότι είναι νωρίς για το άνοιγμα των σχολείων και των νηπιαγωγείων. Η συνάντηση της Καγκελαρίου με τους επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν κατέληξε σε απόφαση.

Μετά το τέλος της εν λόγω συνάντησης η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αξιολογήσει τι επίδραση θα έχει η χαλάρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στην πορεία της πανδημίας προτού προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Για αυτό και αναβάλει έως τις 6 Μαΐου την απόφασή της για το πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν πλήρως τα σχολεία, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και οι αθλητικοί σύλλογοι.

«Κάθε χαλάρωση των περιορισμών οδηγεί σε περισσότερες μετακινήσεις ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, σε συναθροίσεις και σε γεμάτα κέντρα πόλεων και μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας. «Και για αυτόν τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το πώς αυτό θα ενδέχεται να προκαλέσει νέα κρούσματα του κορωνοϊού».

Την ίδια ώρα  στη Γαλλία έχει ανακοινωθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Μαΐου, ενώ στην Ιταλία αποφασίστηκε να μην ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον ρόλο των παιδιών στη μετάδοση του ιού. Τις ανησυχίες επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο και οι διαπιστώσεις των Δανών όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τότε που άνοιξαν στα σχολεία, δηλαδή πριν δυο εβδομάδες.