ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το φάρμακο Remdesivir για τον κορωνοϊό

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» - Αρχίζει η διανομή από τις 4 Μαΐου

796

ΗΠΑ-Covid-19: Η FDA έδωσε το πράσινο φως για το φάρμακο Remdesivir ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία Gilead Sciences Inc για την έκτακτη χρήση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου Remdesivir στη θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19. «Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ότι η Gilead έλαβε από τη FDA άδεια για έκτακτη χρήση του Remdesivir», είπε ο Τραμπ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας FDA Στίβεν Χαν έσπευσε να τονίσει πως το φάρμακο Remdesivir δεν έχει εγκριθεί ως θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό, αλλά μόνο για χρήση σε έκτακτη ανάγκη σε ασθενείς σε νοσηλεία και με πολύ σοβαρά συμπτώματα. 

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Gilead Ντάνιελ Ο‘ Ντέι χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ένα σημαντικό πρώτο βήμα και επισήμανε ότι η εταιρεία κάνει δωρεά ενός εκατομμυρίου φιαλιδίων του φαρμάκου για να βοηθήσει τους ασθενείς.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι η διανομή του φαρμάκου στα νοσοκομεία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω φάρμακο είχε αρχικά αναπτυχθεί για τη θεραπεία του ιού Έμπολα. Οι Κινέζοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο σε κλινική δοκιμή που έκαναν οι Αμερικανοί σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο διαπιστώθηκε ότι μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού από 15 στις 11 ημέρες. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ. Άντονι Φάουτσι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου Remdesivir.