Για περιστατικό με τουρκικά πυρά, εναντίον Γερμανών συνοριοφυλάκων της Frontex, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, κάνει λόγο ρεπορτάζ του Spiegel.  

«Ένα επικίνδυνο περιστατικό ανάμεσα σε Τούρκους και Γερμανούς συνοριοφύλακες συνέβη στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Τούρκοι στρατιωτικοί στόχευσαν Γερμανούς αξιωματούχους και πυροβόλησαν τουλάχιστον μία φορά. Δεν είναι ξεκάθαρο πού κατέληξε η σφαίρα», αναφέρει το ρεπορτάζ στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Frontex.  

Από το περιστατικό- κοντά στο χωριό Τυχερό- δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι συνέβη, σύμφωνα με το Spiegel. «Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε μία φορά στις 19:15 της Τρίτης, όταν Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν στην άλλη πλευρά των συνόρων», αναφέρει το δημοσίευμα που σημειώνει ότι πρόκειται για Γερμανούς αστυνομικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής της Frontex.  

«Γερμανός αξιωματούχος άκουσε τον πυροβολισμό από την τουρκικό πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel. Από τα κιάλια τους, οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν Τούρκο στρατιώτη να στοχεύει με αυτόματο όπλο προς την ελληνική πλευρά των συνόρων. Στη συνέχεια, έδειξε το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού του και επέστρεψε στη σκηνή του. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν άλλοι 6 Τούρκοι στρατιώτες που ξανά στόχευσαν με τα όπλα τους τους Γερμανούς και Έλληνες συνοριοφύλακες», γράφει το Spiegel. Η Frontex ανέφερε στο γερμανικό Μέσο ότι όλα τα γεγονότα που αφορούν το συμβάν έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές.  

Το Spiegel σημειώνει ότι μία ημέρα μετά το περιστατικό ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον επικεφαλής της Frontex, Φάμπρις Λεγκέρι μεταξύ συζήτησαν την πιθανότητα αποστολής επιπλέον αξιωματούχων της Frontex στην Ελλάδα.   Τέλος, το γερμανικό δημοσίευμα θυμίζει ότι ήδη υπήρχε ένταση στις σχέσεις Frontex- Τουρκίας, έπειτα από ένα «επιθετικό συμβάν» τον Μάρτιο. Τότε, δύο τουρκικά αεροπλάνα παρακολουθούσαν για αρκετά λεπτά δανέζικο αεροσκάφος αναγνώρισης το οποίο ήταν στην αποστολή της Frontex.