Γιατί οι γιατροί της Γερμανίας βγήκαν από τα ρούχα τους;

Η γυμνή διαμαρτυρία για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία

1066

Γιατροί στο Βερολίνο σε γυμνή διαμαρτυρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Γιατροί στη Γερμανία πραγματοποιούν γυμνή διαμαρτυρία για τις ελλείψεις σε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE) στα νοσοκομεία της χώρας που δίνουν την καθημερινή μάχη εναντίον του κορωνοϊού και υπέρ των ασθενών. Αυτοί οι γιατροί στο Βερολίνο πέταξαν τα ρούχα τους και φωτογραφήθηκαν γυμνοί στο πλαίσιο της εκστρατείας τους που λέγεται «Blamke Bedenken» (σ.σ. γυμνές ανησυχίες).

Συνολικά χίλιοι Γερμανοί γιατροί συμμετέχουν στην εκστρατεία που ήδη έχει γίνει viral στα social media, δίνοντας μια άλλη εικόνα για το υγειονομικό σύστημα της «χώρας της Μέρκελ», όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Χθες, πάντως η Γερμανία παρέλαβε δέκα εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική στη Γερμανία ενώ τα πρόστιμα για τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς να την φορούν κυμαίνεται από 150 ευρώ έως 5.000 ευρώ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Στην εκστρατεία, οι γιατροί ποζάρουν γυμνοί μέσα στα ιατρεία τους, καλύπτοντας τα ευαίσθητα σημεία του σώματός τους πίσω από φακέλους, ρολό τουαλέτας και μπλοκ συνταγογράφησης. Ο γιατρός Ρούμπεν Μπουρνάου ανέφερε στην εφημερίδα «Ärztezeitung» ότι αυτός και η ομάδα του «δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τον ιό». «Το γυμνό αποτελεί ένα σύμβολο του πόσο ευάλωτοι είμαστε χωρίς προστασία», τόνισε.

Βερολινέζοι γιατροί γυμνοί λόγω κορωνοϊού © Twitter

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Ρέχτεμβαλντ επiσήμανε ότι η ομάδα των γιατρών εμπνεύστηκε από τις ενέργειες ενός Γάλλου συναδέλφου τους, του Αλέν Κολομπιέ, ο οποίος τις προάλλες φωτογραφήθηκε γυμνός στο ιατρείο του για να καταγγείλει «την ένοχη ανετοιμότητα» και την έλλειψη προστασίας των επαγγελματιών υγείας στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Η γιατρός Γιάνα Χούζεμαν υποστήριξε: «Φυσικά θέλουμε να συνεχίσουμε να θεραπεύουμε και να εξετάζουμε ασθενείς. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό».

Ωστόσο, ένας άλλος γιατρός διερωτήθηκε γιατί «ενώ εκπαιδεύτηκε να κάνει ράμματα σε άλλους, τώρα πρέπει να ράβει μέχρι και τη δική μου μάσκα προσώπου».