Oι κοπέλες του food blog The Life Laboratories δίνουν πέντε συμβουλές food styling

Το κίνημα της φωτογραφίας φαγητού ( food photography) τα τελευταία χρονιά έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στάνταρτ των προηγουμένων εποχών, οπού ένα φτωχό styling αρκούσε για να γίνονται τα απαραίτητα κλικ και να ετοιμαστεί η συνταγή προς παρουσίαση κυρίως σε βιβλία ή περιοδικά μαγειρικής. Η πραγματική έκρηξη στο food styling έγινε με την έλευση των social media και τις πλατφόρμες των bloggers ανά τον κόσμο που πραγματικά αλλάξαν ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε μια εικόνα με φαγητό. Θυμόμαστε πως όταν ήμασταν μικρότερες ξεφυλλίζαμε τα περιοδικά μαγειρικής που ήταν γεμάτα με χρώματα αλλά σχετικά κακοφωτισμένες εικόνες, όμως αυτό τελικά φαινόταν να μην επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόταν τις συνταγές η κάθε νοικοκυρά. Η εικόνα δεν είχε σημασία. Η συνταγή ήταν αυτή που έπρεπε να είναι καλή.

Η πρώτη φορά που είδαμε μία πραγματικά όμορφη φωτογραφία φαγητού ήταν όταν τo 2011 τυχαία πέσαμε πάνω στην Linda Lomelinno και ξεκινήσαμε πραγματικά να δουλεύουμε στο Pinterest, είτε για να βρούμε συνταγές είτε για να κάνουμε pin και να αντλήσουμε έμπνευση. Χρειάστηκαν τέσσερα χρονιά και πολλές αποτυχίες μέχρι επιτέλους να ξεκινήσουμε το food photography (σε μικρότερη βέβαια κλίμακα), ώσπου στην αρχή του 2019 αποφασίσαμε πως το blog μας θα αφιερωθεί σε αυτό.  

Σε αυτά τα χρονιά συλλέξαμε ένα ( ή δυο) tips  για όσους ξεκινούν τώρα με την φωτογραφία φαγητού και ίσως σας φανούν χρήσιμα.

Συμβουλή νούμερο ένα: Η κλίμακα μετράει!
Με απλά λόγια στην φωτογραφία φαγητού, που συχνά το πλάνο είναι κοντινό, τα μικρότερα αντικείμενα και πιάτα έχουν πολύ καλύτερη αισθητική από μεγάλα σκευή, που συχνά μοιάζουν αχανή. Για παράδειγμα: στην πραγματική ζωή δεν θα σερβίραμε ποτέ μια Πάβλοβα σε πιατάκι του γλυκού. Στην φωτογραφία φαγητού ωστόσο, αυτό είναι το κατάλληλο μέγεθος.  Ένα μικρό χαριτωμένο πιάτο φωτογραφίζεται πολύ καλύτερα. Συχνά τα πιάτα από τα φλυτζάνια του τσαγιού είναι το ιδανικό μέγεθος για τις φωτογραφίσεις. Επιπλέον, στην κάμερα δεν αρέσουν τα μεγάλα τμήματα καθώς κάνουν τις συνθέσεις να δείχνουν άχαρες. Δοκιμάστε μικρότερα σκεύη και μικρότερες επιφάνειες. Αν δείτε πως χρειάζεστε περισσότερο χώρο τότε επιλέξτε κάτι μεγαλύτερο.

Συμβουλή νούμερο δύο: όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  
Πιάτα, μπολ, σανίδες κοπής, σουβέρ, βιβλία, μικρές φοντανιέρες… όλα μπορούν να αποτελέσουν επιφάνειες για να στηθούν τα δημιουργήματά σας! Γενικότερα είναι προτιμότερο τα props σας να είναι ματ πάρα γυαλιστερά, για να αντανακλούν όσο το δυνατόν λιγότερο φως στην κάμερα. Μας αρέσει να συλλέγουμε διάφορα είδη μπολ, πιάτων και ρετάλια από υφάσματα. Ξεκινήστε με αυτά που έχετε ήδη στο σπίτι, ψαχουλέψτε την αποθήκη σας ή ρωτίστε τη γιαγιά σας. Αν βρείτε κάτι που σας αρέσει αλλά κάτι δεν ταιριάζει με το θέμα, δοκιμάστε να το γυρίσετε ανάποδα. Αλήθεια!

Συμβουλή νούμερο τρία: όλα είναι χρώμα
Η αφετηρία σας για το χρώμα πρέπει να είναι πάντα το ίδιο το φαγητό. Ποιο είναι το χρώμα που κυριαρχεί εκεί; Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν από την αρχή έχετε μια συγκεκριμένη παλέτα στο μυαλό. Εργαστείτε από εκεί χτίζοντάς την και λαμβάνοντας υπόψη τις υφές της συνταγής που έχετε μαγειρέψει. Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά όπως ξύλο και μέταλλο.

Συμβουλή νούμερο τέσσερα: απλά δώστε φώς!
Το φυσικό φως είναι το απόλυτο κλειδί για το σωστό food photography. Τραβήξτε τις κουρτίνες, βγείτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο, αγκαλιάστε το θαύμα που είναι ο ουρανός και το φως του ήλιου! Προσοχή: Οι νεφελώδεις μέρες είναι οι καλύτερες αφού έχουν φυσικό diffuser, αλλά μπορούμε να κάνουμε και τις ηλιόλουστες μέρες να λειτουργούν προς όφελός μας. Φωτίστε τα σκοτεινά σημεία με ένα άσπρο χαρτόνι που αντανακλά το φως.

Συμβουλή νούμερο πέντε: Δείξτε τα χέρια σας τώρα
Να είστε παρόντες στην εικόνα, το φαγητό δεν είναι νεκρή φύση κα η χρήση των χεριών στα πορτραίτα δίνουν μια υπέροχη ζεστασιά. Δείξτε τα χέρια σας προετοιμάζοντας το πιάτο. Δημιουργεί μια ζεστή ανθρώπινη σύνδεση και επίσης θυμίζει σε όλους τη μητέρα τους να ετοιμάζει το φαγητό. Έχουμε παρατηρήσει ότι όσες φωτογραφίες μας έχουν χέρια έχουν και περισσότερα likes. Η ανθρώπινη εμπλοκή στο φαγητό το ζωντανεύει, μας θυμίζει πως όλα είναι καλά.

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να βοηθήσουν. Πίσω από κάθε φωτογραφία κρύβεται η ατέλειωτη μελέτη, έρευνα online και καλλιέργεια της αισθητικής μέσα από την παρατήρηση. Η μεγαλύτερη μας συμβουλή για όποιον ξεκινά τώρα είναι: απλά ξεκινήστε!