Όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν πλέον εισαγάγει το μέτρο με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτό ισχύει για τις δημόσιες συγκοινωνίες και μερικές φορές και για τα καταστήματα.

Μια παράβαση θεωρείται γενικά αδίκημα και μπορεί επομένως να επιβληθεί πρόστιμο. Όμως δεν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ακόμα όλα τα κρατίδια.

Ορισμένα προτιμούν να απευθύνονται στην κοινή λογική των πολιτών.

Όποιος παραβιάζει την υποχρέωση να φοράει μάσκα, πρέπει ακόμη και να πληρώσει πρόστιμο σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Δεν είναι ακόμη σαφές παντού τι κόστος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες εάν δεν ληφθεί υπόψη ο νέος κανονισμός.

Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα για τα πρόστιμα:

Baden-Württemberg: δεν είναι ακόμη σαφές

Από τις 27 Απριλίου, πρέπει να φοράτε προστασία στόματος και μύτης όταν ψωνίζετε και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η υποχρέωση να φοράτε μάσκα πρέπει να ελέγχεται ως συνήθως από τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους των δημόσιων μεταφορών.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υπάρξει πρόστιμο για παραβιάσεις. Θα πρέπει να ληφθεί απόφαση αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Βαυαρία: Οι ιδιώτες πληρώνουν 150 ευρώ, οι καταστηματάρχες έως και 5000 ευρώ

Η παραβίαση της υποχρέωσης προστασίας στόματος μπορεί να κοστίσει έως και 5000 ευρώ στη Βαυαρία. Εάν δεν υπάρχει προστασία από το στόμα στη μύτη σε λεωφορεία, τρένα και καταστήματα, θα χρεωθείτε 150 ευρώ.

Οι καταστηματάρχες που δεν διασφαλίζουν ότι το προσωπικό τους φοράει κάλυμμα από στόμα σε μύτη προβλέπεται πληρωμή 5000 ευρώ για αυτό. Στη Βαυαρία, η απαίτηση μάσκας ξεκινά τη Δευτέρα (27 Απριλίου) στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και σε καταστήματα από την ηλικία των έξι ετών. Αρκεί να φοράτε ένα μαντήλι ή ένα σφιχτό πανί.

Βερολίνο: Στην αρχή δεν υπάρχει ποινή

Το Βερολίνο φορά μάσκα τουλάχιστον τη Δευτέρα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η επαρκής κάλυψη στόματος και μύτης με ένα πανί ή ένα μαντήλι είναι επίσης αποδεκτή.

Εάν δεν ληφθεί υπόψη η απαίτηση για μάσκα, αρχικά δεν υπάρχει κίνδυνος πρόστιμου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνήτης δήμαρχος Μάικλ Μίλερ ( SPD ).

Βραδεμβούργο: Δεν πρέπει να υπάρχει πρόστιμο

Τώρα έρχεται στο Πότσνταμ για ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος, η απαίτηση μάσκας σε λεωφορεία, τρένα και τραμ και καταστήματα. Αλλά αν δεν φοράτε τις μάσκες, δεν χρειάζεται να περιμένετε πρόστιμο.

Βρέμη: Δεν υπάρχει πρόστιμο

Την Τετάρτη, η Βρέμη, ως το τελευταίο ομοσπονδιακό κράτος, ανακοίνωσε επίσης την υποχρέωση να φοράει προστασία από το στόμα.

Τουλάχιστον αρχικά δε θα επιβάλλονται για παραβάσεις πρόστιμα.

Αμβούργο: Αρχικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόστιμο

Αποφασίστηκε ότι από τη Δευτέρα (27 Απριλίου) η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες, όταν ψωνίζετε, σε εβδομαδιαίες αγορές, και σε γηροκομεία και κέντρα φροντίδας. Όποιος δεν φοράει μάσκα προσώπου δεν θα γίνεται δεκτός. Το πρόστιμο δεν σχεδιάζεται αρχικά.

Έσση: έως και 50 ευρώ εάν παραβιαστεί η υποχρέωση μάσκας

Η κυβέρνηση της Έσσης αποφάσισε την απαίτηση μάσκας από την Δευτέρα. Οι πολίτες πρέπει να φορούν προστασία από το στόμα και τη μύτη όταν χρησιμοποιούν τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς ή εισέρχονται στον δημόσιο χώρο καταστημάτων, τραπεζών και ταχυδρομείων.

Η υποχρέωση δεν ισχύει για παιδιά κάτω των έξι ετών ή άτομα που δεν μπορούν να φορούν προστασία από το στόμα και τη μύτη λόγω προβλημάτων υγείας ή αναπηρίας. Σε μια επαναλαμβανόμενη παραβίαση μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ.

Mecklenburg-Vorpommern: πρόστιμο έως 25 ευρώ

Αποφασίστηκε η χρήση μάσκας, μόνο για τοπικές μεταφορές και σε καταστήματα από τη Δευτέρα. Όποιος δεν τηρεί αυτό το μέτρο, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 25 ευρώ.

Niedersachsen: Η απόφαση για πρόστιμα εκκρεμεί ακόμη

Από την επόμενη Δευτέρα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις τοπικές μεταφορές και τα καταστήματα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει πρόστιμο για παραβιάσεις.

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία: Δεν υπάρχει καθορισμένο ποσό για το πρόστιμο

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εισάγει επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τον περιορισμό του κοροναϊού. Από την επόμενη Δευτέρα (27 Απριλίου), είναι υποχρεωτικό να φοράτε μάσκα όταν ψωνίζετε, σε λεωφορεία και τρένα. Τα κασκόλ θα ήταν επίσης αποδεκτά ως ρεαλιστική λύση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Karl-Josef Laumann, τα παιδιά πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τις μύτες τους με μάσκα από την ηλικία του σχολείου, δηλαδή από την ηλικία των έξι ετών.

Το κρατίδιο σκόπιμα δεν έθεσε σταθερό ποσό για το πρόστιμο, αλλά άφησε το ποσό της ποινής στις δημοτικές διοικητικές αρχές.

Το πρόστιμο δεν πρέπει να παραγγελθεί αμέσως. Αλλά μόνο όταν οι πολίτες αρνούνται να φορέσουν μάσκες, αφού ενημερωθούν σχετικά.

Rheinland-Pfalz: Η απόφαση για πρόστιμα εκκρεμεί ακόμη

Από την επόμενη Δευτέρα (27 Απριλίου), οι πολίτες του κρατιδίου θα πρέπει επίσης να φορούν προστασία από το στόμα και τη μύτη στα καταστήματα και στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη και μια χειροποίητη μάσκα ή ένα μαντήλι.

Όποιος δεν φοράει προστασία στόματος και μύτης στις δημόσιες συγκοινωνίες ή σε ένα κατάστημα θα πρέπει να προειδοποιείται πρώτα και τότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

Saarland: Η απόφαση για τα πρόστιμα εκκρεμεί ακόμη

Το Saarland καθιστά επίσης υποχρεωτικό να φοράτε προστασία από το στόμα και τη μύτη. Από την επόμενη Δευτέρα (27 Απριλίου) οι λεγόμενες καθημερινές μάσκες ή άλλα καλύμματα όπως κασκόλ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν ψωνίζετε σε καταστήματα θα πρέπει να φορεθούν. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει πρόστιμο για παραβιάσεις.

Σαξονία: Δεν έχει προγραμματιστεί πρόστιμο

Η Σαξονία ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κράτος που προχώρησε στο μέτρο της μάσκας: όποιος ταξιδεύει με λεωφορείο και τρένο ή εισέρχεται σε καταστήματα έπρεπε να φοράει προστατευτική μάσκα από τις 20 Απριλίου. Προς το παρόν δεν προβλέπεται πρόστιμο για μη συμμόρφωση.

Sachsen-Anhalt: Προς το παρόν, δεν υπάρχει ποινή για παραβίαση της απαίτησης μάσκας

Η Σαξονία-Άνχαλτ έχει ήδη καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου στις αγορές και στις δημόσιες συγκοινωνίες από την Πέμπτη (23 Απριλίου). Ένα μαντήλι ή μια χειροποίητη μάσκα είναι επίσης αρκετά. Οι παραβιάσεις του κανονισμού δεν πρέπει αρχικά να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Schleswig-Holstein: Χωρίς μάσκα καμία είσοδος

Χωρίς προστασία στόματος και μύτης, οι πολίτες δεν επιτρέπεται πλέον να ψωνίζουν ή να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες από την Τετάρτη. Οι λεγόμενες καθημερινές μάσκες από ύφασμα ή κασκόλ αρκούν για τους σκοπούς που αναφέρονται.

Δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέχρι στιγμής, αλλά άτομα χωρίς κάλυψη από στόμα σε μύτη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ή να χρησιμοποιήσουν τους προβλεπόμενους χώρους.

Thüringen: κανένα πρόστιμο

Από την Παρασκευή, οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου σε λεωφορεία και τρένα, καθώς και όταν ψωνίζουν. Αρχικά δεν θα υπάρξει πρόστιμο εάν οι άνθρωποι βρεθούν στις δημόσιες συγκοινωνίες ή στα καταστήματα χωρίς μάσκα.

Οι κανόνες απόστασης πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται!

Η προστασία από το στόμα και τη μύτη είναι κατά κύριο λόγο προστασία για άλλους και όχι αυτοπροστασία.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό το μέτρο προστατεύει κυρίως άλλους από τη μόλυνση και όχι κυρίως τον ίδιο τον φορέα της μάσκας από τον ιό. Όποιος φοράει μάσκα πρέπει επομένως να συμμορφώνεται με τις υπάρχουσες απαγορεύσεις σχετικά με τους κανόνες επαφής και απόστασης.