Με την εκτόξευση των διαδικτυακών αγορών εξαιτίας του lockdown λόγω κορωνοϊού, η Deutsche Post ζήτησε πρόσφατα ειδική άδεια ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί παραδοσείς δεμάτων στη Γερμανία και τις Κυριακές. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας απέρριψε αυτό το αίτημα, με το επιχείρημα ότι ασκεί υπερβολική πίεση στους εργαζομένους. 

Αυξανόμενη ζήτηση για παράδοση δεμάτων στη Γερμανία

Το lockdown ανάγκασε πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία να στραφούν στις διαδικτυακές αγορές. Αυτό σημαίνει πως η υπηρεσία παράδοσης της Deutsche Post, η DHL, πραγματοποιεί ένα τεράστιο αριθμό παραδόσεων που αγγίζει τα 9 εκατομμυρια δέματα την ημέρα- αύξηση 40% σε σχέση με πέρισυ. Αυτός ο όγκος παραδόσεων υπάρχει συνήθως μόνο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Για να συμβαδίσει με τον άνευ προηγουμένου όγκο παραδόσεων, η DHL αναγκάστηκε να προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Ζήτησε επίσης ειδική άδεια για να μπορεί να „επιλεκτικά“ παραδώσει τις Κυριακές – συνήθως μια ιερή ημέρα ανάπαυσης στη Γερμανία που όλα σχεδόν τα καταστήματα να κλείνουν τις πόρτες τους.

Η πρόταση απορρίφθηκε για να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας δεν επηρεάστηκε από το σκεπτικό της Deutsche Post και απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι, παρά την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού, δεν θεωρεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη για παράδοση των δεμάτων ώστε να αναγκαστεί το προσωπικό να ανταποκριθεί σε περαιτέρω απαιτήσεις. Η εταιρεία υποστηρίζει πως δεν επιθυμούσε να εφαρμόσει καθολικά τις κυριακάτικες παραδόσεις, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

„Δεδομένου ότι το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου έχει ήδη αποφανθεί σε αρκετές διαδικασίες, δεν υπάρχει κρίση εφοδιασμού που θα καθιστούσε επειγόντως απαραίτητο να εφοδιάσει τον πληθυσμό δεμάτων τις Κυριακές“, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας Χάμπερτους Χέιλ.

Σύμφωνα με τον Hubertus Heil, εκπρόσωπο του Υπουργείο Εργασίας, η πρόσφατη αύξηση του όγκου των πακέτων ήταν προσωρινή και μπορεί να αποδοθεί στις αργίες του Πάσχα. Το Υπουργείο υποστήριξε επίσης ότι οι περιορισμοί των συμβάσεων και το κλείσιμο καταστημάτων δεν αποτελούν ισχυρούς λόγους ώστε να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμ ανάπαυσης τις Κυριακές. Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι πολιτικά ακατανόητο να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη πιεσμένοι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού μεταφορείς δεμάτων».