Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν για τη δημιουργία του Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά διαφώνησαν σε άλλα επί μέρους ζητήματα.

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, διήρκεσε περίπου 4 ώρες. 

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κοινής χρηματοδότησης, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά διαφώνησαν ως προς το πεδίο εφαρμογής της συνολικής δέσμης μέτρων και ισορροπίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες ζήτησαν το Ταμείο να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν πάντως ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε εάν υπήρχε ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του».