Η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού στις 15 Μαΐου επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι εστιατόρια, μπαρ και καφέ.  

Περίπου τότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι θρησκευτικές τελετές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.  

Η χώρα έλαβε νωρίς ( εδώ και ένα μήνα) μέτρα κατά της πανδημίας, κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, μη απαραίτητα καταστήματα και άλλους χώρους πιθανής συνάθροισης και επίσης ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να εργάζονται από εκεί εάν είναι εφικτό.  

Πλέον η Αυστρία είναι επίσης από τις πρώτες χώρες που χαλάρωσαν το lockdown, επιτρέποντας σε καταστήματα με είδη κατασκευών DIY, προϊόντα κήπου και μαγαζιά με έκταση μικρότερη των 400 τμ να ανοίξουν και πάλι πριν από μία εβδομάδα. Τα εμπορικά κέντρα, τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα κομμωτήρια αναμένεται να ακολουθήσουν την 1η Μαΐου.  

Άνοιγμα, αλλά, με κανόνες και περιορισμούς  

«Προχωράμε πιο γρήγορα εδώ από άλλες χώρες προς κάτι που είναι σαν μια νέα κανονικότητα», δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι «επιχειρήσεις γαστρονομίας», ένας όρος που συνήθως περιλαμβάνει τα μπαρ, θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι από τις 15 Μαΐου και να μένουν ανοικτές έως τις 11 μμ. Από την ίδια ημερομηνία μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι θρησκευτικές τελετές.  

Τα καταστήματα που έχουν ανοίξει πρέπει να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών τους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή κάποιο ύφασμα.  

Ο Κουρτς δήλωσε ότι η μάσκα προσώπου θα είναι μέρος της «νέας κανονικότητας». Οι μάσκες προσώπου είναι ήδη υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς.  

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Μαΐου για τους μαθητές που είναι στην τελευταία τους χρονιά. Ο Κουρτς δήλωσε ότι τα σχολεία για μαθητές μικρότερων τάξεων θα ανοίξουν σταδιακά ξεκινώντας από τις 15 Μαΐου.