Από τη Δευτέρα 27 Απριλίου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης, τόσο στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όσο και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας πως, μέχρι στιγμής, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εφαρμόσει την επιτακτική ανάγκη της χρήσης της μάσκας. Επειδή τα καταστήματα έχουν ανοίξει και πάλι και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση, μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις όπου η απαραίτητη απόσταση δεν μπορεί αν διατηρηθεί. Οι μάσκες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού δήλωσε ο Kretschmann.

Σε περίπτωση που δε μπορεί να υπάρξει άμεση πρόσβαση σε μάσκα, ένα μαντήλι αρκεί για να καλυφθεί η μύτη και το στόμα σας. Πολλά καταστήματα είναι ήδη εξοπλισμένα με μάσκες για τους υπαλλήλους του, ωστόσο αν κάποιος πελάτης εισέλθει στο χώρο του καταστήματος χωρίς προστασία στο στόμα και τη μύτη του, ο έμπορος έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τον κανονισμό και να του επιστήσει την προσοχή. 

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποια ενιαία εθνική γραμμή όσον αφορά τη χρήση της μάσκας. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν να συστήσουν έντονα στους πολίτες να φορούν μάσκες στα ΜΜΜ και στα καταστήματα λιανεμπορίου. Η Σαξονία ήδη έχει ορίσει ως υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, και θα ακολουθήσουν η Βαυαρία και το Μακλεμβούργο-Δυτική Πομερανία την επόμενη εβδομάδα. Επίσης το Σλέσβιχ-Χολστάιν και η Σαξονία-Άνχαλτ θέλουν να εφαρμόσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας.