Τα 142.300 έφθασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, αυξημένα κατά 2.300 την προηγούμενη μέρα, ενώ 4415 άτομα να έχουν καταλήξει από επιπλοκές της Covid-19.  

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί, ενώ ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 0,8%. Σύμφωνα με την Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Ιατρική Επειγόντων Περιστατικών (DIVI), περίπου 13.000 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερες, σε σύνολο 30.000 κλινών.  

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ούβε Γιάνσενς, «επιτέλους υπάρχει μια αξιόπιστη επισκόπηση των δυνατοτήτων της Γερμανίας». Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι με αυτό το δεδομένο η ιατρική και πολιτική κοινότητα «μπορεί να πάρει μια ανάσα», αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγηθούμε σε «απατηλή ευφορία», καθώς «δεν έχουμε ούτε κατά διάνοια ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο».  

Η Γερμανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 8-12 δισ. μάσκες ετησίως   

Τουλάχιστον 8-12 δισεκατομμύρια μάσκες ετησίως θα χρειαστεί η Γερμανία, εάν θέλουμε να διευκολύνουμε τους Γερμανούς να τις χρησιμοποιούν όταν εργάζονται, επισκέπτονται καταστήματα και μετακινούνται με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και τόνισε ότι θα είναι πολύ σημαντικό, εάν ένα μεγάλο μέρος από αυτές κατασκευάζεται στην Γερμανία.  

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD, ο κ. Αλτμάιερ επισημαίνει ότι ήδη έχει αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, ωστόσο απέχει κατά πολύ από τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται. Προέβλεψε ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες θα κατασκευάζονται στην Γερμανία, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό του επαναπατρισμού αντίστοιχων γερμανικών εταιριών από την Ασία είτε στην Γερμανία είτε στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή θα δοθούν στις εταιρίες κίνητρα, όπως εγγυημένες κρατικές παραγγελίες και φορολογικές διευκολύνσεις.  

Την ίδια ώρα, ενόψει και της επαναλειτουργίας, αύριο, των εμπορικών καταστημάτων μεγέθους έως και 800 τ.μ., το 46,2% των Γερμανών εκτιμά ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, όπως αναδεικνύεται σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Tagesspiegel. Στην ίδια μέτρηση, το 39,7% εκφράζει αντίθετη άποψη.  

Την περασμένη Παρασκευή η Σαξονία αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μαζικά μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση επαγγελματικής μάσκας, αλλά αρκεί η χρήση μαντιλιού που καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Αντίστοιχο κανονισμό εφαρμόζει ήδη από τα τέλη Μαρτίου η πόλη της Γιένα, στην Θουριγγία.