Είναι μία πρώτη απόπειρα επιστροφής στην καθημερινότητα, την οποία όλοι αναμένουν με αγωνία: από το πρωί της Δευτέρας ανοίγουν στη Γερμανία εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια πώλησης μικρότερη των 800 τ.μ. Παράλληλα αρχίζουν οι προετοιμασίες, ώστε από τις 4 Μαΐου να ανοίξουν, σταδιακά, τα σχολεία. Την ίδια μέρα αναμένεται να ανοίξουν πάλι κουρεία και κομμωτήρια. Ωστόσο θα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και μετακινήσεων. Κλειστά παραμένουν τα εστιατόρια, το ίδιο και οι καφετέριες.

Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να μην ισχύσει ο περιορισμός των 800 τετραγωνικών, αλλά δεν εισακούστηκαν. Όλα δείχνουν ότι οι αρμόδιοι θέλουν να τονώσουν την εμπορική κίνηση στα αστικά κέντρα, αποθαρρύνοντας όμως τον συνωστισμό, ο οποίος εύκολα προκαλείται εκεί όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες αλυσίδες. Οι ειδικοί του λιανικού εμπορίου εκτιμούν ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα επαναλειτουργήσει το 95% των 475.000 επιχειρήσεων του κλάδου. Μόνο που το υπόλοιπο 5% απορροφά το 20% του συνολικού τζίρου, καθώς πρόκειται για τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς.

Ζητούνται δισεκατομμύρια μάσκες

Deutschland | Coronavirus – Supermarkt
Δύσκολη η εφαρμογή της υποχρεωτικής μάσκας

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα της Αυστρίας, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύει την αυστηρότητα της γειτονικής χώρας. Στην Αυστρία ανοίγουν μόνο τα καταστήματα με επιφάνεια έως 400 τετραγωνικά, ενώ είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας. Εάν όμως φορούσαν όλοι μάσκες στη Γερμανία, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαιερ μιλώντας στην κυριακάτικη Bild, θα χρειάζονταν από οκτώ έως δώδεκα δισεκατομμύρια(!) μάσκες τον χρόνο. Στόχος της κυβέρνησης, τονίζει ο Αλτμάιερ, είναι να αρχίσει η μαζική παρασκευή του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού στη Γερμανία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. «Βέβαια δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις επιχειρήσεις τι θα παράγουν και σε ποια ποσότητα θα το παράγουν, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε κίνητρα, όπως επιδοτήσεις και εγγυήσεις για τη διάθεση των προϊόντων», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ, σε σημερινή συνέντευξή του, εκτιμά ότι μόλις εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες, η χρήση της μάσκας θα γίνει υποχρεωτική. Δύο από τα 16 γερμανικά κρατίδια της Γερμανίας, η Σαξονία και το Μεκλεμβούργο, έχουν ήδη επιβάλει την προστατευτική μάσκα σε δημόσιους χώρους και καταστήματα. Στην πόλη Ιένα οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι από τότε που έγινε υποχρεωτική η μάσκα- πριν από περίπου 10 μέρες- δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey, που δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, το 46% των Γερμανών υποστηρίζει τη χρήση μάσκας από όλους, ενώ το 40% διαφωνεί με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Φόβοι για «λουκέτα» στον τουρισμό

München | Coronavirus Pandemie: Folgen fuer die Gastronomie |
Η εστίαση πλήττεται καίρια από τα μέτρα

Αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού εκφράζει ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης στη Γερμανία. Τουλάχιστον 70.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δηλώνει στέλεχος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (DEHOGA) στην Bild. Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι «ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν και μάλλον θα είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν και πάλι». Σε μία συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή, οι εστιάτορες στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, τοποθέτησαν 500 άδειες καρέκλες σε κεντρική πλατεία της πόλης. Κάθε καρέκλα συμβολίζει ένα εστιατόριο ή καφέ που έχει «κατεβάσει ρολά» λόγω κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 7%. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου που πάντοτε απέρριπτε η γερμανική κυβέρνηση, σήμερα όμως δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να το εξετάσει.

Text Γιάννης Παπαδημητρίου