Με αφορμή την κρίση που περνά ο επιχειρηματικός κόσμος λόγω του κορωνοϊού, το etsimagazin.com πραγματοποιεί μία νέα σειρά συνεντεύξεων με τίτλο «ΕΤΣΙ Corona Edition», όπου συναντά Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή της Στουτγάρδης για να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι πώς βιώνουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.


Ο Γιώργος Σιδηρουργόπουλος είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της Στουτγάρδης. Το όνομα του είναι συνυφασμένο με τη διασκέδαση των Ελλήνων της περιοχής και όχι μόνο. Είναι ιδιοκτήτης του VO Bar ενώ παράλληλα βρίσκεται πίσω από τα κορυφαία events που διοργανώνονται στη Στουτγάρδη, με την εταιρεία εκδηλώσεων Gold Events. Κορυφαία ονόματα του ελληνικού μουσικού πενταγράμμου όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Πάνος Κιάμος, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Μακρόπουλος, ο Χρήστος Χολίδης και πολλοί ακόμη έχουν βρεθεί στη Στουτγάρδη για live εμφανίσεις με τη συμβολή της Gold Events. Μάλιστα, η Καίτη Γαρμπή και ο Γιώργος Σαμπάνης επρόκειτο να εμφανιστούν στη Στουτγάρδη το Μάρτιο, συναυλία που όμως αναβλήθηκε για τις 3 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Foto Nikolaos Radis

Γιώργο, πως βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού; 

Αγωνιώ, όπως όλοι, για το πότε θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής μας. Πιστεύω πως η φάση προσαρμογής μας θα κρατήσει πολύ ακόμη και θέλοντας να είμαι ρεαλιστής, βλέπω πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμη. Αν αναλογιστείς ότι η Γερμανία έχει 80 εκ. πληθυσμό, τα κρούσματα του ιού θεωρητικά δεν είναι πολλά και αυτό είναι καθησυχαστικό. Το πρόβλημα δεν πιστεύω πως είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά αυτό που προσπαθεί το γερμανικό κράτος να προλάβει είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ και γι’ αυτό η κατάσταση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. 

Εσύ, ως επιχειρηματίας που το επάγγελμά σου σχετίζεται με το συνωστισμό του κόσμου σίγουρα έχεις πληγεί πολύ. Πόσο σε έχει επηρεάσει όλο αυτό;

‘Ηδη από το Δεκέμβρη που ενημερωνόμουν για την εξέλιξη του ιού στην Κίνα και έβλεπα ότι οι Αμερικανοί μπλόκαραν την πρόσβαση σε ταξιδιώτες από την Κίνα και την Ιαπωνία, κατάλαβα πως προς τα εκεί οδεύουμε. Ήταν κάτι που περίμενα πως θα φτάσει και σ’ εμάς και ήμουν προετοιμασμένος ψυχολογικά για την ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαμε κανονίσει. Επίσης, έχω επιχειρήσεις και στην Ελλάδα και η κατάσταση είναι δυσοίωνη και για τον ελληνικό τουρισμό φέτος. Ακόμη και πολλοί Έλληνες ομογενείς της Γερμανίας που έχουν κλείσει ήδη εισιτήρια, με το μειωμένο ωράριο, το Kurzarbeit, λαμβάνοντας μόνο το 60% του μισθού τους, θα ζοριστούν οικονομικά φέτος να ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα. 

Κάτι που σε δίδαξε ο κορωνοϊός;

Ότι όλα είναι πιθανό να συμβούν από εκεί που δεν το περιμένεις. Όμως «alles wird gut!»… Όλα θα γίνουν καλά! Αυτό είναι και το μότο μου. Αυτή η νέα συνθήκη μας επηρεάζει ψυχολογικά και οικονομικά όλους ανεξαιρέτως, όμως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και επιβάλλεται να σκεφτόμαστε θετικά. 

Τι είναι αυτό που σου λείπει τώρα;

Αυτό που λείπει και στους περισσότερους. Η κοινωνική ζωή, το να βγεις έξω, να πας μια βόλτα. Γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και ειδικά τώρα που ο καιρός ανοίγει και γίνεται καλύτερος σε όλους μας λείπει να βρεθούμε με κόσμο όπως πριν και να περάσουμε καλά. 

Κάτι που εύχεσαι στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι υγεία πάνω απ’ όλα αλλά και να βάλουν το μυαλό τους να δουλεύει. Να μην ενστερνίζονται όλα αυτά που διαβάζουν στο ίντερνετ αλλά να ψάχνουν και να ενημερώνονται. Οι θεωρίες που υπάρχουν είναι πολλές και διάφορες, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε όλοι και τη δική μας κρίση. 


VO Bar

VO Bar
Lange Str.9
70173 Stuttgart
Tel +49 711 28049991

Gold Events
Tel +49 1511 9777129


Συνέντευξη- Foto Νικόλαος Ράδης
Text Τσιώνα Γεωργία