Η καραντίνα, λόγω κορωνοϊού, έχει πλήξει πολλούς τομείς. Οι ζωολογικοί κήποι δεν αποτελούν εξαίρεση. Σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν πλάνα ακόμη και για το ποια ζώα θα γίνουν τροφή για άλλα που φιλοξενούνται εκεί.  

«Έχουμε καταγράψει τα ζώα που θα αναγκαστούμε να σκοτώσουμε πρώτα», δήλωσε στη Die Welt η Βερένα Κασπάρι, του ζωολογικού κήπου στην πόλη Νοϊμίνστερ της Γερμανίας. Αυτή θα είναι η έσχατη και δυσάρεστη λύση, αφού τα ζώα δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού, είπε και συμπλήρωσε ότι ούτε αυτό δεν θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα.  

Οι φώκιες και οι πιγκουίνοι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες φρέσκων ψαριών καθημερινά, σημείωσε. «Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα αναγκαστώ να κάνω ευθανασία σε ζώα, αντί να τα αφήσω να λιμοκτονούν», συμπλήρωσε.   Η ίδια εκτίμησε ότι η ζημιά για τον ζωολογικό κήπο, λόγω καραντίνας, θα είναι περίπου 175.000 ευρώ. Όμως, ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης ζωολογικών κήπων, Γιοργκ Γιούνχολντ, εκτίμησε ότι οι απώλειες εσόδων είναι κάθε εβδομάδα 500.000 ευρώ.  

Πέρα από τις εκκλήσεις για δωρεές, οι ζωολογικοί κήποι στη Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας κρατική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το DPA. Οι ζωολογικοί κήποι, σημειώνει η σχετική ένωση, δεν μπορεί να μειώσει τις δαπάνες, όπως άλλες επιχειρήσεις. Τα ζώα θα πρέπει να ταΐζονται και να φροντίζονται καθημερινά.  

Δεν είναι όμως μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Η απουσία της προσοχής που λαμβάνουν τα ζώα από τους ανθρώπους έχει και συναισθηματικό κόστος για αυτά. «Ιδιαίτερα οι πίθηκοι αγαπούν να παρακολουθούν τους ανθρώπους», είπε η Φιλίν Χασμάιστερ, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου. Αλλά και οι φώκιες και οι παπαγάλοι ενθουσιάζονται με τους επισκέπτες, οπότε «για αυτούς είναι αρκετά βαρετά τώρα».  

Με πληροφορίες από BBC