Με αφορμή την κρίση που περνά ο επιχειρηματικός κόσμος λόγω του κορωνοϊού, το etsimagazin.com πραγματοποιεί μία νέα σειρά συνεντεύξεων με τίτλο «ΕΤΣΙ Corona Edition», όπου συναντά Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή της Στουτγάρδης για να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι πώς βιώνουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.


Ο Βασίλης Δεληκάρης από τότε που θυμάται τον εαυτό του είχε άμεση σχέση με τη γαστρονομία, αφού η οικογένεια του έχει μακρά παράδοση σε αυτή. Ο ίδιoς, μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα Σιδηροπούλου, πήραν την απόφαση να δώσουν μία νέα μορφή και έναν διαφορετικό, πιο μοντέρνο χαρακτήρα, προσαρμοσμένου στα πρότυπα του 2020, στο χώρο του γνωστού, στους Έλληνες της Στουτγάρδης, Moms cooking. Από την ονομασία «Meraki» μπορούμε να αντιληφθούμε και την αγάπη που θα αποτυπώνεται σε ένα ελληνικό γευστικό μενού, αλλά παράλληλα και σε έναν μοντέρνο και φινετσάτο χώρο. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού είχε άλλα σχέδια για αυτούς και έτσι λίγες ημέρες πριν το opening του εστιατορίου, ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων.  

Πώς βιώνετε εσείς αυτή την κατάσταση;

Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη που δεν την έχουμε αντιμετωπίσει ξανά, ούτε εμείς ούτε ο κόσμος. Εφόσον δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε, το να απογοητευόμαστε και σκεφτόμαστε αρνητικά δεν μπορεί να μας προσφέρει κάτι. Ο χώρος της γαστρονομίας χτυπήθηκε πολύ από την κρίση του κορωνοϊού. Εμείς είχαμε προγραμματήσει την επίσημη έναρξη της λειτουργία μας και δυστυχώς αναβλήθηκε. Από τη μία σκέφτομαι πως είμαστε από τους τυχερούς που δεν προλάβαμε να ανοίξουμε και μετά από μία εβδομάδα να κλείναμε. Ίσως, αν ήμασταν ήδη ανοιχτοί, να κάναμε κι εμεί delivery όπως αρκετοί συνάδελφοι, αλλά αυτό δεν είναι μία λύση που βοηθά επί της ουσίας ένα μαγαζί με όλα τα έξοδα που έχει. 

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο απ’ όλα;

Το χειρότερο είναι ότι χάθηκαν πολλά δεδομένα της καθημερινότητάς μας, εφόσον δεν εργαζόμαστε. Σίγουρα και εμείς, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι, περιορίζουμε σημαντικά τα εισοδήματά μας με τα νέα δεδομένα. Και, επίσης, το γεγονός ότι φτάνεις σε ένα σημείο που δεν έχεις τι να κάνεις. Πόσες ταινίες να δεις και πόσο να απολαύσεις το σπίτι σου; Και το πιο στενάχωρο είναι πως ως επί το πλείστον δεν έχεις την ελευθερία επιλογής. 

Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από εσάς όταν όλα μπουν σε μία σειρά; 

Όταν με το καλό γίνει αυτό θα τον υποδεχτούμε σε έναν καινούργιο, νέο, φρέσκο χώρο, με δεδομένα μια καλή ελληνική κουζίνα, μια ωραία ατμόσφαιρα, ένα ωραίο σέρβις. Και, φυσικά, υπάρχουν και κάποιες άλλες ιδέες στο μυαλό μας, να φέρουμε όσο μπορούμε την Ελλάδα πιο κοντά στη Γερμανία, με κάποιες live βραδιές. 

Η ευχή σου στους αναγνώστες μας;

Να είναι πάνω απ’ όλα υγιείς σωματικά και σε δεύτερη φάση ψυχολογικά, γιατί κι αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όσο περνούν οι μέρες η ψυχολογία όλων επηρεάζεται και όσο ανοίγει ο καιρός, ένας λόγος παραπάνω. Όμως δεν το βάζουμε κάτω και ελπίζουμε για το καλύτερο. Ίσως αυτό να ήταν ένα μάθημα για να αναλογιστούμε κάποιες πραγματικές αξίες, να δούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε, τι μας λείπει και τι όχι. Να δώσουμε χρόνο σε ανθρώπους και ελπίζω μετά από όλη αυτή την αξιολόγηση, την επόμενη μέρα, καθένας από εμάς να είναι καλύτερος ως προς τον εαυτό του αλλά και το κοινωνικό σύνολο. 

Το μότο σου; 

Κόντρα στο ρεύμα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε καθετί κακό με τη θετική του πλευρά, για να μπορούμε να αντέξουμε ψυχολογικά. 

Όταν με το καλό ξεπεραστούν όλα θα σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις στην ελληνικότατη κουζίνα του «Meraki» στην οδό Deckerstraße 51, ΤΚ 70372, Bad Cannstatt, Στουτγάρδη.

Συνέντευξη- Foto Νικόλαος Ράδης
Text Τσιώνα Γεωργία