Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα στο protothema.gr
Λόγω επικαιρότητας. Λόγω Μέρκελ και Γερμανίας. Λόγω των τόσων πολλών κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και τόσο λίγων θανάτων. Ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα ήταν η φίλη μου Όλγα Κορδονούρη. Που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε δημοσιεύσει συνέντευξή της με τίτλο «Η εθνική παιδίατρος της Γερμανίας είναι από την Αμαλιάδα».
Η Ολγα Κορδονούρη, με έξι υποτροφίες. Η Ολγα στα καλύτερα παιδιατρικά κέντρα της Γερμανίας. Η Ολγα της έρευνας για την σύγχρονη, τεχνολογική, υποστήριξη θεραπείας παιδιών και εφήβων με διαβήτη. Η Ολγα της ερευνητικής ομάδας που μαζί με αντίστοιχες από Ισραήλ και Σλοβενία ανακάλυψαν μικροσκοπικό μηχανισμό ώστε να εκχύνεται κάθε φορά η απαραίτητη δόση ινσουλίνης στα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη. Η Ολγα διευθύντρια του Auf Der Bult, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου, πλην των πανεπιστημιακών, στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Η κουβέντα δια μέσου τηλεφώνου. Φυσικά. Και όλα τα καυτά ζητήματα επί τάπητος. Είναι αρμόδια. Είναι έμπειρη. Είναι γνώστης του συστήματος Υγείας της Γερμανίας. Εμείς πιστεύουμε πως ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός της Γερμανίας θα έχει ξεπουλήσει και καταστρέψει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας. Πλάνη δυσθεόρατη και επικίνδυνη. Ιδού η απόδειξη. Όπως ακριβώς έγινε η κουβέντα:
-Πως λειτουργεί το σύστημα Υγείας στην Γερμανία;
«Α εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Το Γερμανικό σύστημα καμία σχέση με το Ελληνικό. Όλα τα νοσοκομεία, μα όλα, είτε είναι ιδιωτικά, είτε της εκκλησίας, είτε των ιδρυμάτων, είτε των Πανεπιστημίων, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν, όλα λοιπόν δέχονται όλους τους ασθενείς. Και όλα τα νοσοκομεία εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως και δέχονται όλα τα επείγοντα. Ακόμα και των ξένων, των τουριστών, όλων».
-Και οι κλινικές;
«Δεν υπάρχουν μεμονωμένες κλινικές. Ολες αυτές είναι μέρος των νοσοκομείων».
-Και πως γίνονται οι πληρωμές; Οι ασθενείς δεν πληρώνουν;
«Κανένας δεν πληρώνει επί τόπου. Κανένας δεν πληρώνει το λογαριασμό φεύγοντας από το νοσοκομείο. Αν για παράδειγμα είσαι ασφαλισμένος στο ταμείο Απόρων η εκκαθάριση θα γίνει μέσω του ασφαλιστικού σου ταμείου. Οι άποροι είναι ασφαλισμένοι από το κράτος. Αν είσαι ιδιωτικά ασφαλισμένος το τιμολόγιο έρχεται στο σπίτι σου και εσύ το προωθείς στο ασφαλιστικό σου φορέα».
-Και πως λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα;
«Για παράδειγμα αν το μεικτό εισόδημά σου είναι πάνω από 3.500 ευρώ το μήνα δεν μπορείς να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ της Γερμανίας. Αυτός ο φορέας δεν σε ασφαλίζει. Πρέπει να διαλέξεις έναν ιδιωτικό η ημι-ιδιωτικό φορέα. Αν είσαι νέος στην ηλικία και έχεις κάποιο εισόδημα σε συμφέρει να κάνεις συμβόλαιο με ιδιωτική ασφάλεια. Αλλιώτικα, αν είσαι μεγάλος στην ηλικία , πρέπει να κάνεις ασφάλεια στο Ταμείο Αντικατάστασης. Ετσι το λέμε εδώ. Το συμπέρασμα είναι πως όλοι μα όλοι είναι ασφαλισμένοι. Ολοι είναι προστατευμένοι. Οι άνεργοι και οι άποροι είναι ασφαλισμένοι από το κράτος. Ολοι!».
-Και οι υποδομές;
«Εχουμε μισό εκατομμύριο κλίνες. Κάθε πόλη έχει τα δικά της νοσοκομεία. Και οι Μονάδες εντατικής Θεραπείας από 28. 000 που ήταν τώρα αυξήθηκαν στις 35. 000 λόγω κορωνοϊού».
-Το σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις;
«Φυσικά μπορεί. Τα πρώτα κρούσματα στη Γερμανία προήλθαν από το καρναβάλι της Κολωνίας (Ρηνανία, Βεστφαλία). Αλλά και παιδιά που λόγω χειμερινών διακοπών πήγαν για σκι στη Βόρεια Ιταλία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι μεταξύ 47 και 49 ετών. Από τα τρία τέταρτα που νοσούν οι ηλικίες κυμαίνονται από 35 μέχρι 59. Σε γενικές γραμμές ο δείκτης των ηλικιών είναι σχετικά χαμηλός. Μέχρι στιγμής. Με την προυπόθεση, φυσικά , ο κορωνοιός να μην μεταδοθεί σε άτομα υψηλής επικινδυνότητας».
-Και με τα τεστ;
«Στην αρχή είχαμε προβλήματα να κάνουμε πολλά τεστ. Λόγω καραντίνας στην Κίνα, γιατί από εκεί προμηθευόμασταν τα υλικά, δυσκολευτήκαμε λιγάκι. Τώρα κάνουμε πολλά. Με υλικά από άλλες χώρες. Τώρα, με τα πολλά τεστ μπορούμε και ανιχνεύουμε ακόμα και τις ήπιες περιπτώσεις».
-Και τα στατιστικά στοιχεία;
«Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία αλλά πρέπει να σου πω ότι στην Γερμανία η επιδημιολογία δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όπως στην Ελβετία και στην Αγγλία. Εχουμε εξαιρετική κλινική επιδημιολογία αλλά δεν έχουμε ερευνητική. Δηλαδή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα νοσοκομειακά και κλινικά αλλά δεν το ερευνούμε τόσο καλά όπως συμβαίνει σε άλλα Πανεπιστήμια. Πρέπει ακόμα να σου πω ότι μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και το Γ Ράιχ που μανιωδώς οι χιτλερικές αρχές συνέλεγαν και διατηρούσαν στοιχεία για τα πάντα, μετά λοιπόν απ αυτή τη δυσάρεστη ιστορική εμπειρία, γενικώς οι Γερμανοί είναι πολύ προσεκτικοί στο να συλλέγουν στοιχεία. Και πολύ επιφυλακτικοί. Φαντάσου πως ακόμα και στις δημογραφικές έρευνες, απογραφής του πληθυσμού, είναι κουμπωμένοι. Αρνούνται να δώσουν στοιχεία στο κράτος».
-Ως παιδίατρος ειδικευμένη στον παιδικό διαβήτη, ποια η γνώμη σου σχετικά με τον κορωνοιό;
«Τα παιδιά νοσούν ήπια, ακόμα και εκείνα με άλλες αρρώστιες. Υπάρχει κάποιο ρίσκο αλλά στην κλινική πορεία πηγαίνουν καλά».
-Γεωγραφικά ποια η κατανομή των κρουσμάτων;
«Τα περισσότερα Hot Spots βρίσκονται στη Βαυαρία. Στη Νότια Γερμανία. Εκεί λοιπόν η μέχρι τώρα αναλογία είναι εκατό δέκα άτομα ανά 100. 000 κατοίκους. Στην Βόρεια Γερμανία η αναλογία διαφέρει. Από τριάντα μέχρι πενήντα ανά 100. 000 κατοίκους. Εκτός από το Αμβούργο. Κι αυτό επειδή όπως σου είπα τα σχολεία με τους μαθητές πήγαν σε διακοπές δύο εβδομάδων για σκι σε χιονοδρομικά της Β. Ιταλίας».
-Ποια η κατάσταση αυτή τη στιγμή και ποια η πρόβλεψή σου;
«Δύσκολο να το προβλέψω. Ακόμα και εμείς στο παιδιατρικό νοσοκομείο έχουμε σταματήσει να δεχόμαστε άλλα περιστατικά παρά μόνο τα επείγοντα. Ολο το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού. Πρόβλεψή μου είναι πως η κορύφωση θα έρθει γύρω στα τέλη Απριλίου. Όμως άλλοι τοποθετούν την κορύφωση προς τα μέσα Ιουνίου. Αυτά είναι τα δύο σενάρια».
-Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Γερμανία;
«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα περιστατικά στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε δύο μέρες. Η κατάσταση στην Αμερική εκτός ελέγχου. Στη Γερμανία τα περιστατικά διπλασιάζονται κάθε τέσσερις μέρες. Στην Ελλάδα κάθε πέντε ημέρες. Αρα η κατάσταση σ αυτές τις δύο χώρες βρίσκεται υπό έλεγχο. Τελικός στόχος είναι να διπλασιάζονται κάθε δέκα μέρες. Οσο πιο αργά διπλασιάζονται τόσο μεγαλύτερο χώρο διαθέτεις για να υποδεχθείς τους νοσούντες. Για την προστασία του συστήματος. Ο έλεγχος στην Ελλάδα είναι καλός. Η αύξηση δεν είναι τόσο δραματική».
– Φυσικά σ αυτό έχουν παίξει μεγάλο, καθοριστικό ρόλο τα έγκαιρα μέτρα που είχαν ληφθεί εδώ και κάμποσες εβδομάδες
«Σκοπός των μέτρων είναι να περιορίζονται, σχεδόν να μηδενίζονται οι επαφές. Ετσι ώστε να μπεί φρένο στη μετάδοση του ιού. Εδώ στη Γερμανία, μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία επιτρέπεται. Ολοι όμως πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων. Μόνο τα μέλη των οικογενειών μπορούν να κυκλοφορούν πιασμένοι χέρι χέρι. Όλα τα άλλα σημεία, καφενεία, σχολεία, εμπορικά είναι κλειστά».
-Και ο ορίζοντας εξόδου;
«Θα είμαστε σε καλό δρόμο από τη στιγμή που το 70% του πληθυσμού το έχει αντιμετωπίσει».
-Εννοείς νοσήσει;
«Κάτι τέτοιο. Ισως να μην έχει νοσήσει και το 70% του πληθυσμού. Απλώς να το έχει αντιμετωπίσει και να έχει βρει αντισώματα που προστατεύουν τον οργανισμό του».
-Και το εμβόλιο;
«Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας. Το ίδιο και με τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Για να δούμε».
-Επομένως μου λες πως ο κορωνοιός είναι κάτι σαν crash test . Οποιος αντέξει άντεξε και όποιος πεθάνει πέθανε. Και οι ηλικιωμένοι;
«Εδώ η κατάσταση εντελώς διαφορετική από Ελλάδα. Πολλά ηλικιωμένα άτομα δεν μένουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Βρίσκονται σε ιδρύματα, σε γηροκομεία. Αλλά και σε ειδικά συγκροτήματα που αποκλειστικά κατοικούνται από ηλικιωμένους. Επομένως είναι προστατευμένοι».
Είδες με τον κορωνοιό; Η επαφή, η θαλπωρή, η οικογενειακή προστασία τώρα κάνει κακό. Τώρα είναι πηγή δυστυχίας, μετάδοσης και θανάτου. Απίστευτο!