Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπορεί ν‘ ανοίξει μια… σαμπάνια και να την πιει του χρόνου, όταν θα επισημοποιηθεί η πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Διότι ναι, μόνο με μια ‚διαστημική‘ ανατροπή δεν θα βρίσκεται εκεί. Τι συνέβη και σβήνει σιγά σιγά η αγωνία και το άγχος του χρυσού Ολυμπιονίκη του Ρίο;
Η Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής (ΕΓΟ) παρενέβη με αίτημά της στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) να κατακυρωθούν ως τελικά τα αποτελέσματα των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Μπακού. Οι τελικοί των αγώνων δεν διεξήχθησαν, καθώς η διοργάνωση διεκόπη στις 13 Μαρτίου, με απόφαση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, λόγω του νέου κορονοϊού.
Συνεπώς, ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής έφτασε τις δύο νίκες, αλλά… δεν χρειάζεται τρεις για να ανέβει στους κρίκους που θα στηθούν στο πόντιουμ του Τόκιο. Θυμίζουμε ότι ήταν 1ος στους προκριματικούς του Μπακού με 15,100 βαθμούς και σκαρφαλώνει στην ειδική κατάταξη του αγωνίσματος. Πρώτος στους κρίκους, παραμένει ο Κινέζος Γιανγκ Λιου, αλλά προς το παρόν τον θέτει εκτός πρόκρισης ο συμπατριώτης του Χάο Γουένγκ. Η Κίνα, όπως και κάθε άλλη χώρα, μπορεί να προκρίνει μόνο έναν αθλητή μέσω της διαδικασίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον καλύτερό της. Και ο Γουένγκ είχε σπουδαία εμφάνιση στα προκριματικά του πλάγιου ίππου στο Αζερμπαϊτζάν. Του πιστώθηκε η νίκη με την πρωτιά του στα προκριματικά και πλέον έχει υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από τον Λιου. Ο Γουένγκ (15,266 – 15,233 – 15,433, σύνολο: 45,932 β.) έχει 3 νίκες, όσες κι ο Λιου (15,200 – 15,166 – 15,133, σύνολο: 45,499 β.).
Πρόσφατα, σε ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είχαμε γράψει ότι ο Ιάπωνας πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής και μέλος της ΔΟΕ, Μορινάρι Γουατανάμπε, είχε πει: „Το 80% των γυμναστών έχουν προκριθεί, αλλά το υπόλοιπο 20% δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόκρισή του μέσα στο 2020, καθώς οι διοργανώσεις που είχαν οριστεί ως κριτήριο πρόκρισης αναβλήθηκαν“. Η επικύρωση των προκριματικών βαθμολογιών του Μπακού ως τελικές επισπεύδουν σημαντικά τη διαδικασία της ολυμπιακής πρόκρισης.
Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα αρχικά είχε αναβληθεί για τις 3-6 Ιουνίου 2020, αλλά δεν θα διεξαχθεί λόγω της πανδημίας και θα γίνει πιθανότατα το 2021. Τότε, θα οριστικοποιηθούν τυπικά οι προκρίσεις των γυμναστών. Ο Πετρούνιας λογικά θα βρίσκεται και εκεί, γιορτάζοντας την πρόκρισή του, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας και του πλασαρίσματός του. Για να ξεπεράσει ο Λιου τον Γουένγκ στην κινεζική μάχη θα πρέπει να νικήσει στην Ντόχα με τουλάχιστον 15,566 βαθμούς. Αυτή η βαθμολογία είναι απίστευτα δύσκολη. Με τον παλιό κώδικα αντιστοιχεί σε βαθμό μεγαλύτερο του 16,000 που είχε πετύχει ο Πετρούνιας στο Ρίο.
Ο Γουένγκ μπορεί επίσης να χάσει την πρωτιά στην κατάταξη του πλάγιου ίππου μόνο από τον Ιάπωνα Κόχεϊ Καμεγιάμα, αν αυτός λάβει μέρος στη Ντόχα και νικήσει με βαθμολογία από 15,300 β. και μεγαλύτερη. Ο Καμεγιάμα δεν αγωνίστηκε στο Μπακού και δεν είναι εύκολο να νικήσει τον Κινέζο στη Ντόχα. Οι πρωτιές του Πετρούνια στα παγκόσμια κύπελλα ήταν υπερπολύτιμες και θα περιμένει το Κατάρ για να πιει αυτή τη σαμπάνια.
Text Μαρία Καούκη