Στις σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) Lothar Wieler, δήλωσε πως είναι αρκετά νωρίς για να μιλαμε για χαλάρωση.

«Παρά τον μειούμενο αριθμό νέων μολύνσεων, δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση», δήλωσε ο επικεφαλής του RKI, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σήμερα Τρίτη. «Πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες.» Το ποσοστό θνησιμότητας είναι σήμερα 1,6%.

Το RKI ανέφερε 1607 θανάτους την Τρίτη, 173 περισσότερο από την προηγούμενη ημέρα. «Οι τρέχοντες θάνατοι μπορούν να αποδοθούν άτομα που αρρώστησαν πριν από μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Wieler. «Επίσης όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία». Σήμερα νοσηλεύονται περισσότεροι από 10.700 άνθρωποι με κορωνοϊό, οπότε υποθέτουμε πως ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε γηροκομεία και νοσοκομεία, δήλωσε ο Wieler. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 80 έτη. Παράλληλα όμως, 33.300 μολυσμένα άτομα έχουν ανακάμψει. Αυτός είναι ένας «ενθαρρυντικός αριθμός», λέει ο Wieler.

Όσον αφορά το θέμα των κλινών στις ΜΕΘ της Γερμανίας, ο πρόεδρος του RKI δήλωσε ότι μέχρι σήμερα είναι επαρκείς, αλλά δεν μπορούσε να δώσει κάποια πρόβλεψη. «Οι τακτικές μας εξακολουθούν να λειτουργούν καλά» δήλωσε ο Wieler. «Έχουμε ακόμα αρκετά κρεβάτια στις ΜΕΘ». 

Μαζί με τη Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση (DIVI), το RKI έχει καταρτίσει ένα μητρώο στο οποίο οι γερμανικές κλινικές πρέπει να ενημερώνουν για τις διαθέσιμες κλίνες. Αυτά τα δεδομένα θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. 

Πάνω από 1000 νοσοκομεία είναι σήμερα εγγεγραμμένα στο συγκεκριμένο μητρώο και ο Wieler κάλεσε όλες τις κλινικές να εγγραφούν. «Είμαι ευχαριστημένος με κάθε κρεβάτι, γιατί μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Lothar Wieler ανακοίνωσε τη δημοσίευση του app «Corona-Datenspende», μέσω του οποίου οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τα κρούσματα του κορωνοϊού γύρω τους.