Με αφορμή την κρίση που περνά ο επιχειρηματικός κόσμος λόγω του κορωνοϊού, το etsimagazin.com πραγματοποιεί μία νέα σειρά συνεντεύξεων με τίτλο «ΕΤΣΙ Corona Edition», όπου συναντά Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή της Στουτγάρδης για να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι πώς βιώνουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Ο Σωκράτης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Στουτγάρδη τον Οκτώβριο του 1965, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Πριν από 24 χρόνια αποφάσισε να ιδρύσει την επιχείρηση καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, την SOKRATES Dienstleistungen GmbH που σήμερα απασχολεί 420 εργαζόμενους.
Ήταν 1 Απριλίου 1996 όταν μετά από πολύ έντονη προτροπή ενός Γερμανού κοσμηματοπώλη του διεθνούς κολοσσού «WEMPE Juwelier» που έγινε και ο πρώτος πελάτης του, ο Σωκράτης Βασιλειάδης αποφάσισε να ξεκινήσει τό εγχείρημά του στη συντήρηση επαγγελματικών χώρων, που έμελλε να τον απογειώσει επαγγελματικά. Το 2021, καλώς ερχόντων των πραγμάτων, με αφορμή την επέτειο των 25 ετών λειτουργίας, θα πραγματοποιήσει ένα ωραίο πρότζεκτ για να ευχαριστήσει τους πελάτες που έμειναν απέναντι του πιστοί και εκτίμησαν το επίπεδο της ποιότητας, της συνεργασίας και της φιλοσοφίας της εταιρείας γενικότερα.
Σωκράτη, πώς βιώνεις ως επιχειρηματίας τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας;
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στον όρο κρίση γιατί δεν την θεωρώ κρίση. Είναι μία καινούργια παγκόσμια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Εδώ στη Γερμανία βιώνουμε την πανδημία με διαφορετικές μορφές. Θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας άργησε να πάρει τα σωστά μέτρα όταν και όπως θα έπρεπε. Τα 16 αυτόνομα κρατίδια είχαν αδικαιολόγητες διαφορές μεταξύ τους στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και έχασαν πολύτιμο χρόνο. Δεν κατάφεραν εώς και σήμερα να βρουν μία «κοινή φόρμουλα» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Αυτό είναι λυπηρό και ανεπίτρεπτο για μία βιομηχανική χώρα παγκοσμίου βεληνεκούς όπως η Γερμανία. Όμως με τη στάση και τις αποφάσεις της απέναντι στο «φαινόμενο της πανδημίας» επέδειξε μία πρωτόγνωρη και αδικαιολόγητη ανεπάρκεια. Η έλλειψη αποφασιστικότητας και ο φόβος για πιθανά λάθη που θα επηρέαζαν αρνητικά την οικονομία και πρωτίστως τους εργοδότες, ήταν απλά λυπηρά και ασυγχώρητα. Τα νούμερα της θνησιμότητας στη Γερμανία μιλούν μία σκληρή γλώσσα και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Όταν βρίσκεσαι στο δίλημμα μεταξύ ανθρωπότητας και οικονομίας, η απάντηση πρέπει να είναι πάντα ξεκάθαρη και δεδομένη. Αποφασίζεις υπέρ της υγείας και του καλού της ανθρωπότητας. Το «τσουνάμι» της πανδημίας ήρθε απρόσκλητα και χτύπησε ανελέητα τον απροετοίμαστο παγκόσμιο πληθυσμό.
Πώς το αντιμετωπίζεις;
Με πολλή ψυχραιμία και σύνεση. Εν θερμώ και βεβιασμένες αποφάσεις φέρνουν συνήθως λανθασμένα αποτελέσματα. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση θέλω να μελετώ το κάθε μου βήμα, με μέτρο τη λογική, τη διαίσθηση και το ένστικτο. Εμείς ως επιχείρηση βρισκόμαστε καθημερινά σε άμεση επικοινωνία με τον πελάτη μας ώστε να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε το σκεπτικό και τον προβληματισμό του στις καθημερινές προκλήσεις που δέχεται. Αν υπάρχει απόσταση μεταξύ του επιχειρηματία και του πελάτη, δίχως έναν συνεχή διάλογο, δεν μπορείς ούτε να τον καταλάβεις αλλά ούτε και να προετοιμάσεις την επιχείρησή σου κατάλληλα στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.
Με ποιον τρόπο λειτουργεί η εταιρεία σου τώρα; Εργάζεστε κανονικά;
Αυτή τη στιγμή ένα 35% του πελατολογίου μας που προέρχεται από τη λιανική και τη χονδρική αγορά, έχει κλείσει τις επιχειρήσεις του. Η ημερομηνία που πάγωσε όλη η αγορά της Γερμανίας μετά κυβερνητικής εντολής, ήρθε 18 Μαρτίου 2020. Αυτή η ημερομηνία θα μου μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη! Είναι η ημέρα που χτύπησε τη ραχοκοκκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και ένα μεγάλο μέρος του εργασιακού προσωπικού μας να μείνει σπίτι. Στο διοικητικό κομμάτι έχουμε καθιερώσει την τηλε-εργασία για ένα 70% του προσωπικού μας, όπου με τις τεχνολογικές δομές μας ήταν εφικτό να γίνει άμεσα. Το τμήμα συντήρησης και επικοινωνίας με το πελατολόγιό μας, βρίσκεται επί ποδός για το υπόλοιπο 65-70% των πελατών που εξυπηρετούμε σήμερα.
Η νέα κατάσταση δημιούργησε κάποιες προκλήσεις;
Ναι, δημιούργησε! Η ανάγκη του πελάτη μας για «υπηρεσίες απολύμανσης» είναι για εμάς μία νέα ευκαιρία δραστηριότητας. Μετά τον πανικό και την ανάγκη για πρόληψη, οι πελάτες μας επιζητούν την καθαριότητα του χώρου τους σε ένα άλλο επίπεδο που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της υγείας τους. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που προς το παρόν δεν μπορούμε να την καλύψουμε άμεσα, αλλά σταδιακά και με σταθερά βήματα. Όποιος το αποδέχεται και μπορεί να περιμένει τον εξυπηρετούμε.
Προσωπικά, τι είναι αυτό που σου λείπει;
Μου λείπει η ελευθερία να ζήσω την ημέρα μου, με την οικογένεια μου όπως θα θέλαμε. Για όλους τους γονείς είναι μία φοβερά «άδικη πρόκληση», που σου κλέβει την ελευθερία σκέψης και δράσης. Αυτό είναι κάτι που δε γνώρισα και νομίζω πως δε γνώρισε κανένας μας. Μιλάω με ανθρώπους άνω των 65-70 ετών και εκπλήσσομαι με την ψυχραιμία, την υπομονή και πάνω απ‘ όλα την πειθαρχία τους. Χαρακτηριστικά που ίσως απέκτησαν επειδή έζησαν σε άλλες εποχές. Ζω πλέον την καθημερινότητά μου με παράγοντες που στο παρελθόν έβλεπα μόνο σε ταινίες! Είμαι γεννημένος το 1965 και να ζω αυτά πού έβλεπα στις ταινίες; Αυτό με ξεπερνά! Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι τώρα και για τα παιδιά μας. Για παράδειγμα χρειάστηκα 7-10 ημέρες να συνετίσω το μεγάλο μου γιό (20 ετών) ώστε να πειστεί για τη σοβαρότητα αυτής της πανδημίας σε ότι αφορά τον κίνδυνο της μετάδοσης τής.
Επί τη ευκαιρία ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου προς την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο πήρε πρόωρα τις σωστές αποφάσεις απέναντι στον «βραχνά» της πανδημίας και μέσα από την αδιάλειπτη ενημέρωση των ΜΜΕ κατάφερε να κρατά τους πολίτες της σε εγρήγορση. Δεν θέλω να παρερμηνευτώ, δεν ανήκω σε καμία πολιτική παράταξη και δεν αξιολογώ την στάση της κυβέρνησης στα χρονικά της πανδημίας κομματικά, απλά αναγνωρίζω τις σωστές κινήσεις και αποφάσεις της. Το αντίθετο παράδειγμα βιώνουμε εώς και σήμερα με τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν βρήκε μία «αποτελεσματική φόρμουλα» επικοινωνίας με τα 16 αυτόνομα της κρατίδια. Εάν ως κυβέρνηση δεν χρησιμοποιήσεις όλα σου τα μέσα όπως την επιστήμη και τα ΜΜΕ, για λογαριασμό της προστασίας του λαού σου, τότε πράττεις ένα ανεπανόρθωτο λάθος. Άλλο τραγικό παράδειγμα είναι η στάση των Ιταλών, των Ισπανών ή των Άγγλων, που το σύστημα υγείας τους είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το ελληνικό, όμως τα τραγικά αποτελέσματα με τον αριθμό θνησιμότητας έδειξαν όμως την πικρή γύμνια της κυβερνητικής αδράνειας.
Τι θα κανείς μόλις περάσουν όλα;
Θέλω να επιστρέψω και να ζήσω στην παλιά μου καθημερινότητα, αλλά με αναθεωρήσεις σε ότι αφορά την συνδρομή μου απέναντι στην υγεία και την προστασία του πλανήτη μας. Προβληματίζομαι έντονα ότι αυτό δεν θα μπορεί να είναι εύκολο στο μέλλον. Μας περιμένουν τεράστιες αλλαγές και νέες προκλήσεις στην καθημερινότητα μας.
Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Μετά από 5-6 μήνες, κάπου στον Οκτώβρη του 2020, η παγκόσμια κοινότητα και η οικονομία της θα γνωρίσει «το πραγματικό τίμημα» όλης αυτής της πανδημίας! Προβληματίζομαι με την ιδέα πως δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το «τίμημα». Ας με συγχωρέσουν οι αναγνώστες σας, αλλά δεν είναι πρόθεσή μου να πανικοβάλλω κανέναν. Εύχομαι να βγούμε όλοι μας πιο σοφοί, πιο υπεύθυνοι και αποφασισμένοι για αυτό που θα μας ζητηθεί να σηκώσουμε.
Siemensstr. 96-100
70469 Stuttgart
Telephone: 0711 9604730
Fax: 0711 960473-50
email: info [at] sokrates-dienstleistungen.de
Συνέντευξη – Foto Νικόλαος Ράδης
Text Τσιώνα Γεωργία