Αυστραλία: Η μεγαλύτερη τοιχογραφία στο νότιο ημισφαίριο παρουσιάζει μια Καστελοριζιά!

18761

Ένα από τα τελευταία αξιοθέατα της Πέρθης από φέτος και για τις μεταγενέστερες γενεές θα είναι ένα γιγάντιο, είκοσι εφτά ορόφων ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης. Κι αυτό όχι για τις ανέσεις που προσφέρει, αλλά την γιγάντια τοιχογραφία που καλύπτει από πάνω μέχρι κάτω τους 27 ορόφους του.

Η μεγαλύτερη τοιχογραφία στο νότιο ημισφαίριο. Δημιούργημα του Αυστραλού καλλιτέχνη, τοιχογραφιών του δρόμου Matt Adnate, αποτελείται από τρία πορτρέτα.

Το πρώτο, στην κορυφή,  απεικονίζει ένα Αυστραλό ιθαγενή της φυλής των Noongar Whadiuk, των παραδοσιακών ιδιοκτητών αυτού του τόπου, να εκτελεί την τελετουργία του καπνίσματος, το δεύτερο μια νεαρή Ινδή γυναίκα που αντιπροσωπεύει το σύγχρονο μετανάστη και το τελευταίο μια νεαρή Ελληνίδα ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά του Καστελορίζου.

Ιστορία της νεαρής Ελληνίδας

Το νεαρό κορίτσι του 3ου πορτρέτου ονομάζεται Tζέμα Ατζέμη και είναι εγγονή του Γιώργου Ατζέμη και κόρη του Παλάσση Ατζέμη των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. 

Ο Γιώργος Ατζέμης βρίσκεται σήμερα στην λίστα των πρώτων 30 πλουσίων της Δυτικής Αυστραλίας με μια περιούσια γύρω στα 400 εκατομμύρια.

Perth Report
Ολόκληρη η τοιχογραφία του ξενοδοχείου Adnate

Μέτοχος της περιουσίας και ο συνέταιρος, γνωστός κοινοτικός παράγοντας και δωρητής Κώστας Μπερμπάτης.

Φαρμακοποιός το επάγγελμα ο κ. Ατζέμης γνώρισε τον κ. Μπερμπάτη στο πρώτο του φαρμακείο όπου ο νεαρός Μπερμπάτης άρχισε την επαγγελματική του μαθητεία και από εκεί άρχισαν μαζί, από το 1969, να δημιουργούν μια αυτοκρατορία εμπορικών κέντρων και αργότερα ξενοδοχείων.

Το ξενοδοχείο αυτό, με συνιδιοκτήτες τον Γιώργο και Παλάσση Ατζέμης, βρίσκεται στην καρδιά της Πέρθης, μια ανάσα από το Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας μιας πολιτείας όπου υπηρετήσαν, ο Δήμαρχος Μιχαήλ Μιχαήλ για μια εξαετία και ο κυβερνήτης Κομνηνός Μιχαήλ για μια πενταετία.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ξενοδοχείο βρίσκεται η οδός Μπάρακ, η πρώτη κεντρική και κοσμοπολίτικη οδός της Πέρθης. Με τα ελληνικά εστιατόρια,  καφετέριες και μανάβικα, τα περισσότερα με ιδιοκτήτες Καστελοριζιούς. 

Κάπου εκεί άνοιξε το 1924 και το πρώτο ψαράδικο στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας. Ιδιοκτήτης ο προπάππους της μικρής Τζέμας Ατζέμη ο Γιώργος Καϊλής που μετανάστευσε στην Δυτική Αυστραλία το 1914 σε ηλικία 14 χρόνων.