Αρνητικά και τα τρία τεστ κορωνοϊού στα οποία υπεβλήθη η Άνγκελα Μέρκελ – Σενάριο και «για 5η θητεία» αναπτύσσει η εφημερίδα Bild λόγω αποδοχής της πολιτικής της κατά του ιού

Στην Καγκελαρία επέστρεψε σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από δύο εβδομάδες προληπτικής καραντίνας στην οποία τέθηκε επειδή συναντήθηκε με τον γιατρό της, ο οποίος βρέθηκε αργότερα θετικός στον κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ υπεβλήθη σε τρία τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά. Και μετά την επιστροφή της, διευκρίνισε, συνεχίζει να τηρεί τα γνωστά μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης», ενώ οι περισσότερες επικοινωνίες της θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της Καγκελαρίου μετά την επιστροφή της, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, αφορά τη συχνότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την κρίση του κορονοϊού. «Πολλές αποφάσεις πρέπει τώρα να ληφθούν με ταχύτητα και ακρίβεια. Γι‘ αυτό είναι απαραίτητη μια σαφής κουλτούρα εργασίας με ευθεία ιεραρχία και γρήγορα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Στο εξής, εκτός από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, θα πραγματοποιείται ένα μίνι-συμβούλιο για τον κορονοϊό κάθε Δευτέρα και ένα διευρυμένο κάθε Πέμπτη.

Οι ενέργειές της πείθουν τους Γερμανούς

Η ανταπόκριση της Καγκελαρίου Μέρκελ στην πρόκληση του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει πείσει για την ώρα τους Γερμανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 64% δηλώνουν «ικανοποιημένοι» και «πολύ ικανοποιημένοι». Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής κατά την τρέχουσα θητεία της. Επίσης η κυβέρνηση συγκεντρώνει 72% θετικές απόψεις για τις ενέργειές της αυτή την περίοδο. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο παραμονής της στην Καγκελαρία για μια νέα, πέμπτη, θητεία.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα BILD, σε άρθρο με τον τίτλο «Και 5η θητεία λόγω του κορωνοϊού;», το σενάριο συζητείται ήδη στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου, αλλά και μεταξύ των πολιτών, παρά το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία της θητεία. «Να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι απ‘ ό,τι μπήκαμε σε αυτήν», έχει δηλώσει σε διαφορετικές περιστάσεις η Καγκελάριος. «Μήπως τώρα ισχύει αυτό και για την ίδια;», αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ακόμη και οι πιο αυστηροί επικριτές της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) πρέπει να παραδεχτούν ότι η Ανγκελα Μέρκελ κάνει τώρα καλή δουλειά και ηγείται της χώρας όπως πάντα με νηφαλιότητα και σύνεση, ενώ επωφελείται και από τις καλές διεθνείς σχέσεις της. «Είμαι πανευτυχής που την έχουμε», δηλώνει στην BILD στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία και δεν αποκλείει να της ζητηθεί από το κόμμα της να παραμείνει.

Η BILD ωστόσο εξετάζει ένα ακόμη σενάριο για το πολιτικό μέλλον της κυρίας Μέρκελ: αν την πανδημία ακολουθήσει βαθιά οικονομική κρίση, η οποία θα απειλήσει να καταστρέψει το ευρώ, τότε ίσως εξωθηθεί ακόμη και σε πρόωρη έξοδο από την Καγκελαρία. Σε μια τέτοια συγκυρία, ίσως θα μπορούσε να ευνοηθεί ο βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, ο οποίος κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης γνωρίζει πρωτοφανή αποδοχή σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ωστόσο, ειδικά υπό το πρίσμα της παρούσας κατάστασης, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, ακόμη και λίγους μήνες από τώρα.