Η γερμανική πόλη Χάινσμπεργκ έχει πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 – Στόχος να καταγραφεί ο τρόπος διασποράς και η αντιμέτωπιση της πανδημίας
Στην «Ουχάν της Γερμανίας» -ονόματι Χάινσμπεργκ- Γερμανοί επιστήμονες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μετατρέποντας σε εργαστήριο την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Ειδικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια πρωτοφανή μελέτη σε πραγματικές συνθήκες και εκτός εργαστηρίου, ώστε να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Περίπου χίλιοι κάτοικοι της γερμανικής πόλης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αντίδρασης στον ιό με βάση τη διασπορά του. Στη πόλη με πληθυσμό 250.000 κατοίκων -βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία- έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 σε σχέση με άλλες περιοχές: 1.281 πολίτες έχουν πολίτες έχουν νοσήσει ενώ 34 έχασαν την ζωή τους. Επίσης, έχουν αναρρώσει περισσότεροι από 550 ασθενείς.
Η έρευνα ξεκίνησε χθες και ήδη στην περιοχή βρίσκονται λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόννης και 40 φοιτητές Ιατρικής σαν εργαστήριο μελέτης του κορωνοϊού.
Η έρευνα, υπό τον τίτλο: «Θύλακας μελέτης του Covid-19», θα διεξαχθεί σε δείγμα χιλίων πολιτών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί ως δείγμα του συνολικού γερμανικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χέντρικ Στρέεκ, οι ερευνητές θα συλλέξουν πληροφορίες και πρακτικές λύσεις για το πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια και πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε περαιτέρω την εξάπλωσή της, χωρίς να αλλάξουν οι κοινωνικές μας συνήθειες για πολλά χρόνια.
Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν σαν «οδηγός» χειρισμού του Covid-19 στη Γερμανία, όπως υποστήριξε ο Γερμανός καθηγητής, ενώ, όπως πρόσθεσε, μπορεί να υπάρξει εμπλοκή και άλλων χωρών.
Συνολικά θα επιλεγούν 500 νοικοκυριά, νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί, προκειμένου να επιστήμονες να μελετήσουν την διασπορά του Covid-19.
Oι επιστήμονες θα παρακολουθούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και πώς, για παράδειγμα, ο ιός μεταδίδεται από τα παιδιά στους ενήλικες, πώς μεταδίδεται μέσα στις οικογένειες, όταν πιάνουν τα ίδια αντικείμενα ή οικιακά σκεύη ή αν μπορεί να μεταδοθεί μέσα από κάποιες τροφές.
Επιπλέον, εξετάζοντας την ανοσία στον Covid-19 που μπορεί να έχουν ορισμένοι εθελοντές στην έρευνα, θα υπάρξει μια εικόνα για τα μη εντοπισμένα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, αν και θα συνεχιστεί η έρευνα για πολλές εβδομάδες, ίσως μήνες ακόμη και χρόνια.
«Με βάση τα ευρήματά μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε συστάσεις, τις οποίες οι πολιτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καθοδηγήσουν τη λήψη αποφάσεων», ανέφερε ο Στρέεκ.