Το βερολινέζικο currywurst χωρίς περίβλημα εντέρου (Berliner Currywurst ohne Darm) πρέπει να παράγεται αποκλειστικά στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Γραφείο Γερμανικών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων στο Μόναχο. Όπως αναφέρεται στη „Bild“, η αρχή είχε λάβει αίτηση από την „ομάδα συμφερόντων παραδοσιακών λουκάνικων του Βερολίνου“ για να γίνει το currywurst προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Το τέλος μίας διαμάχης 11 ετών

Αυτό εξασφαλίζει ότι το αυθεντικό currywurst του Βερολίνου μπορεί να παραχθεί μόνο στην πρωτεύουσα „και όχι στο Βρανδεμβούργο ή τη Θουριγγία“, αναφέρει ο παρασκευαστής αλλαντικών του Βερολίνου Richard Mischau, ο οποίος είχε υποβάλει την αίτηση για προστασία. Επειδή πολλοί άλλοι παραγωγοί εκτός Βερολίνου ήθελαν να παράγουν το συγκεκριμένο είδος λουκάνικου, η διαδικασία της πατέντας διήρκησε έντεκα χρόνια.

Σύμφωνα με το γερμανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ισχύει μόνο για το currywurst του Βερολίνου χωρίς περίβλημα [dpma.de]. Ωστόσο, και η παραλλαγή με το έντερο θα πρέπει να προστατεύεται, όπως δήλωσε η ομάδα συμφερόντων.

Πώς εφευρέθηκε το βερολινέζικο currywurst;

Η Herta Heuwer, εφήυρε το πρώτο αυθεντικό currywurst

Το Βερολίνο υπερηφανεύεται για την εφεύρεση του παραδοσιακού γερμανικού σνακ πριν από 70 χρόνια. Το 1949, η Herta Heuwer λέγεται ότι έχει πουλήσει τα πρώτα λουκάνικα χωρίς περίβλημα, με μία πικάντικη σως στη Stuttgarter Platz στο Charlottenburg, το οποίο καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας το 1959 . Η αρχή [dpma.de] εξήγησε ότι η κυρία Heuwer δεν είχε υποβάλει αίτηση για προστασία της πατέντας και έτσι η συνταγή της έμεινε μυστική χωρίς να την αποκαλύψει σε κανέναν μέχρι το θάνατό της το 1999.