Οι υγειονομικές αρχές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έχουν δώσει στην αστυνομία στοιχεία με τα ονόματα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Αυτό δεν είναι νομικά αποδεκτό, λέει ο κρατικός υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων Στέφαν Μπρινκ.

Ορισμένες υγειονομικές αρχές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έχουν δώσει στην αστυνομία δεδομένα με πραγματικά ονόματα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο Στέφαν Μπρινκ, επίσημος υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, δήλωσε πως δεν επιτρέπεται, από νομικής άποψης, η γνωστοποίηση τέτοιων δεδομένων. Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων (Sozialministerium) επέκρινε επίσης αυτή την τακτική.

«Είμαστε εξαιρετικά επικριτικοί σε αυτό και το έχουμε επισημάνει και πάλι στις υγειονομικές αρχές», δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αναφερθεί σε αυτό και έχει σταλεί επιστολή στα γραφεία για αποσαφήνιση. 

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, τα δεδομένα μπορούν να διαβιβαστούν

Η τοπική αστυνομία μπορεί να λαμβάνει τέτοια δεδομένα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, εάν ένα άτομο προσβεβλημένο από τον ιό παραβιάζει την καραντίνα που του έχει επιβληθεί. Δεν γίνεται όμως οι λίστες ονομάτων, να καταλήγουν αυτόματα σε περίοδο κρίσης, στην αστυνομία ή την πυροσβεστική.

«Συμμεριζόμαστε την κριτική του υπευθύνου προστασίας δεδομένων», τόνισε ο εκπρόσωπος. Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ήθελε να συνεργαστεί με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα εξυπηρετεί την αποτελεσματική άμυνα κατά των απειλών για τον πληθυσμό.

Με πληροφορίες από Stuttgarter Nachrichten