Την διακοπή όλων των πτήσεων από και προς Ολλανδία και περιορισμούς για τις πτήσεις από Γερμανία ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία κορωνοϊού.  

Το νέο περιοριστικό μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 15 Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις πτήσεις από Γερμανία που δεν έχουν τελικό προορισμό την Αθήνα. Ήδη είχαν διακοπεί τα αεροπορικά δρομολόγια από και προς Τουρκία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία και τώρα η λίστα διευρύνεται.  

Εξαιρούνται μόνο οι πτήσεις υποστήριξης του συστήματος υγείας, πτήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών, πτήσεις για κρατικούς ή στρατιωτικούς λόγους, πτήσεις για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι εμπορικές πτήσεις.   

Για τους επαναπατρισμούς, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως επιστροφές επιτρέπονται μόνο για άτομα που έχουν μόνο πολύ ειδικούς λόγους. «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας. Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι αν δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που δε συνεργάζονται με τη πρεσβεία επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα. Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά για την Αγγλία όπου πάνω από 2.000 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό. Θα επαναπατριστούν όσοι χρίζουν παροχή υγείας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν, όσοι δεν έχουν που να μείνουν και όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.  

«Το βράδυ της Παρασκευής φέραμε στην Ελλάδα 30 συμπατριώτες μας από το Χίθροου, οι οποίοι είχαν προβλήματα υγείας. Η κατάσταση δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό, αλλά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.