Πριν από ένα μήνα χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν στα ελληνικά σύνορα, με σκόπο να καταφύγουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (Auslandsgeheimdienst) επιβεβαιώνουν την συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει ενδείξεις ότι η Τουρκία προγραμμάτισε εσκεμμένα τις ταραχές στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες. Οι Τούρκοι ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους οδήγησαν στα σύνορα. Το γερμανικό πρακτορείο εξέφρασε τη βεβεβαίοτητα ότι οι τουρκικές δυνάμεις ξεκινήσαν τις ταραχές ανάμεσα στο πλήθος.

Αντιμέτωποι με τις αποκαλύψεις των γερμανικών αρχών, εκπρόσωποι της τουρκικής υπηρεσίας ασφαλείας αρνήθηκαν τη συμμετοχή. Το BND δεν προέβη σε κάποιον περαιτέρω σχολιασμό. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα σύνορα στην ΕΕ ήταν ανοικτά. Χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα. Κάποιοι έριξαν πέτρες στους συνοριοφύλακες και προσπάθησαν να διασχίσουν τους φράχτες. Η ελληνική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα. Λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, ο Ερντογάν έκλεισε πάλι τα σύνορα.

Η ελληνική κυβέρνηση υποψιάστηκε νωρίς ότι οι τουρκικές δυνάμεις υποσήριξαν τις συγκρούσεις. Οι ελληνική αξιωματικοί ασφάλειας που εγκαταστάθηκας στα σύνορα, δήλωσαν επίσης στο SPIEGEL ότι υπήρχαν αρκετόι Τούρκοι ανάμεσα στους μετανάστες. Μερικοί από τους άνδρες έριχναν πέτρες και βοηθούσαν τους μετανάστες να περνούν πάνω απο τους φράχτες.