Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατικές κυβερνήσεις της Γερμανίας, πρόκειται να διαθέσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ενισχύσεις έκτακτης ανάγκης διατίθενται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, πιστώσεων και δανείων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας – συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης βοήθειας για μικρές επιχειρήσεις (Kleinunternehmer) και αυτοαπασχολούμενους (Solo-Selbständige) – για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έφερε ο κορωνοϊος. Επίσης, αποφασίστηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 156 δισ. ευρώ για το γερμανικό κράτος. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ειδικός κανονισμός έκτακτης ανάγκης, το λεγόμενο „debt brake“ (Schuldenbremse) από το Bundestag.

Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευτούν κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Bundestag την Τετάρτη αλλά και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην ιστορία της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Οι μικρές εταιρείες και οι αυτοαπασχολούμενοι σχεδιάζεται να λάβουν άμεσες επιχορηγήσεις έως και 15.000 ευρώ σε τρεις μήνες. Για το σκοπό αυτό προορίζονται 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέχει άμεση οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιχορηγήσεων (που δεν απαιτείται να επιστραφούν) για να διασφαλιστεί η οικονομική ευρωστία των αιτούντων και να γεφυρωθεί η έλλειψη ρευστότητας. Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, όπως τα ενοίκια, τα δάνεια για επαγγελματικούς χώρους και τα συναφή. Οι μικρές επιχειρήσεις με έως και πέντε εργαζόμενους θα λάβουν μια εφάπαξ ενίσχυση ύψους έως 9.000 ευρώ για τρεις μήνες. Οι επιχειρήσεις με μέχρι και δέκα εργαζόμενους λαμβάνουν μια εφάπαξ ενίσχυση έως και 15.000 ευρώ για τρεις μήνες. Η επείγουσα βοήθεια πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή και το Bundesrat αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής της αίτησης θα δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατόν και η επεξεργασία γίνεται μέσω των ομοσπονδιακών κρατών.

  • Σταθεροποιητικό fond (Stabilisierungsfond) για μεγάλες εταιρείες. Για τις εταιρείες παρέχονται εγγυήσεις δανείων ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ και διατίθενται 100 δισεκατομμύρια ευρώ για πιθανές επενδύσεις κρατικών επιχειρήσεων.
  • Παράλληλα, ξεκίνησε τη Δευτέρα μια απεριόριστη ειδική δανειοδότηση (Sonderkreditprogramm) της τράπεζας ανάπτυξης KfW. Το πρόγραμμα KfW για την παροχή ρευστότητας ανέρχεται σε 100 δισ. Ευρώ.
  • Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν έξωση από τους ενοικιαστές τους εάν αυτοί δεν δύνανται να πληρώσουν το ενοίκιο τους λόγω της κρίσης.
  • Στην περίπτωση των αιτήσεων για Hartz IV, η αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και η εξέταση για αναπροσαρμογή των ενοικίων θα πρέπει να ανασταλεί για έξι μήνες.
  • Οι εκτεταμένοι κανονισμοί που ισχύουν για την απασχόληση μικρής διάρκειας (Kurzarbeit) που έχουν ήδη θεσπιστεί, θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.
  • Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες στην προστασία των ασθενών.
  • Οι νόμοι του πτωχευτικού δικαίου θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz (SPD), το πακέτο περιλαμβάνει συνολικά 750 δισ. Ευρώ, όπως αναφέρει το Der Spiegel. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα πακέτα βοήθειας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή στον ιστότοπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.

Η Υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters επαίνεσε τα πακέτα βοήθειας σε μια ανακοίνωση ως «ομπρέλα προστασίας για τον πολιτιστικό τομέα». „Γνωρίζουμε τις ανάγκες, ξέρουμε για την απόγνωση“, δήλωσε η Grütters. „Ο πολιτιστικός τομέας χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρά προβλήματα. Γι ‚αυτό είμαι ευτυχής που μπορώ να πω: Η βοήθεια έρχεται σύντομα και χωρίς γραφειοκρατία!“

Η Υπουργός ευχαριστεί πολύ θερμά τον Υπουργο εργασίας Hubertus Heil (SPD), πού έλαβε υπόψην τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα των καλλιτεχνών, τους εργαζόμενους στο δημιουργικό (Creative) τομέα, γεγονός που δείχνει ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στο σύνολό της γνωρίζει τη μοναδική αξία του πολιτιστικού (Kultur) και δημιουργικού (Creative) τομέα.