Η Βάδη-Βυρτεμβέργη θέλει να μεταφέρει ασθενείς από τα κανονικά νοσοκομεία σε κέντρα αποκατάστασης για να δημιουργήσει χώρο για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Παράλληλα, εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες λέγεται ότι έρχονται από την Κίνα.

Ήταν σχεδόν πριν ένα μήνα, στις 25 Φεβρουαρίου όταν αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Έκτοτε περισσότερα από 5.000 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον ιό. „Είμαστε μόνο στην αρχή της κρίσης“, δήλωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός κ. Winfried Kretschmann (Πράσινοι) στη Στουτγάρδη.

Ενώ ο Kretschmann δήλωσε ότι η χώρα πρόκειται να διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας, ο Υπουργός Υγείας Manfred Lucha παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία. Σήμερα υπάρχουν 54.526 κρεβάτια στο κρατίδιο, συμπεριλαμβανομένων 3.246 κλινών εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων περισσότερες από 600 βρίσκονται στα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Συνολικά 2.808 αναπνευστήρες είναι διαθέσιμοι, κατανεμημένοι σε 107 τοποθεσίες εντός του κρατιδίου.

Οι κλινικές αποκατάστασης ενεργοποιήθηκαν

Από τώρα και στο εξής, σύμφωνα με τον Lucha, θα χρησιμοποιηθούν οι 193 κλινικές αποκατάστασης στη χώρα, με περίπου 25.000 κρεβάτια και 1.400 γιατρούς. Οι ασθενείς θα μπορούσαν τώρα όλο και περισσότερο να μεταφερθούν σε αυτές τις κλινικές για νοσηλεία και βραχυχρόνια περίθαλψη για να κάνουν χώρο στα νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα „σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο“.

Παραλαβή χειρουργικών μασκών

Ο Lucha ανακοίνωσε επίσης επιτυχία στην εξεύρεση προστατευτικών μάσκων για τα νοσοκομεία. 75.000 μάσκες FFP-2 και 350.000 χειρουργικές μάσκες θα έρθουν αυτή την εβδομάδα, και περισσότερες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. „Η ειδική ομάδα προμηθειών στο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο“, δήλωσε ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann. Η Daimler έχει υποσχεθεί 110.000 μάσκες και 10 εκατομμύρια αναμένονται από την Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

Δραστικές ποινές σε όσους δε συμμορφώνονται

Ο Kretschmann ευχαρίστησε τους περισσότερους από 4.000 φοιτητές που προσέφεραν ιατρική βοήθεια, καθώς και τα παιδιά που ζωγράφισαν εικόνες για ηλικιωμένους πολίτες στα σπίτια τους. «Το μεγαλύτερο μέρος του λαού της χώρας έδειξε την κατανόηση για τα μέτρα που λάβαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός – «αλλά ταυτόχρονα η αστυνομία ελέγχει αυστηρά την τήρησή τους. Εάν όχι, μπορεί να αναμένονται σοβαρές και δραστικές ποινές».