Οι γερμανικές αρχές, ιδίως το Ινστιτούτο Robert Koch, φαίνεται να παρουσιάζουν μικρότερα νούμερα στα κρούσματα του κορωνοϊού σε σχέση με τους αριθμούς του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι περιπτώσεις διαφέρουν ενίοτε κατά αρκετές χιλιάδες. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Το πρωί της Δευτέρας το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε 22.672 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 86 θανάτους για τη Γερμανία, αλλά το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανέφερε 24.873 περιπτώσεις και 94 θανάτους.

Μία απόκλιση περίπου 2000 περιπτώσεων. Πώς προκύπτει όμως αυτή η διαφορά; Άλλες πήγε όπως το Worldometer μιλούν επίσης για 24.873, το Risklayer για 28,779 περιπτώσεις και μόνο ο ΠΟΥ για 21,463. Το RKI, το ίδρυμα που εδρεύει στη Γερμανία φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις σχετικά με τους αριθμούς του.

Η εξήγηση είναι το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή, οι αριθμοί της προηγούμενης ημέρας αυξήθηκαν μόνο κατά 1900 κρούσματα, σε σύγκριση με την αύξηση των 2.700 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα. Το RKI δήλωσε στην ιστοσελίδα του ότι „τα δεδομένα δεν διαβιβάστηκαν από όλα τα γραφεία“ το Σαββατοκύριακο, επομένως τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αύξηση.

Καθυστερήσεις στη μετάδοση

Τα στοιχεία θα διαβιβαστούν τη Δευτέρα, αλλά θα εμφανιστούν στα στατιστικά στοιχεία από την Τρίτη. Τέτοιες καθυστερήσεις στη μετάδοση είναι ένας λόγος για τον οποίο το RKI έχει λιγότερους αριθμούς από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο όμως λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Οι υπάλληλοί τους αναζητούν πηγές προσβάσιμες από το κοινό. Αυτές μπορεί να είναι οι ιστότοποι των υγειονομικών αρχών, οι σελίδες του ΠΟΥ αλλά και μια κοινότητα ιατρικών επαγγελματιών που αναλύουν τις αναφορές των ΜΜΕ και τους λογαριασμούς Twitter των αρχών. Οι αριθμοί από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αντανακλούν την κατάσταση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Άλλοι συλλέκτες δεδομένων, όπως ο Risklayer, κάνουν το ίδιο. Τα δεδομένα του ΠΟΥ προέρχονται μόνο από τις εθνικές αρχές και δίνουν πάλι τα δεδομένα στις 10:00 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Ένας άλλος λόγος καθυστέρησης είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερώνονται άμεσα για τα νέα κρούσματα και μπορούν να τα αναμεταδώσουν. Η αναφορά στο υγειονομικό τμήμα, η εισαγωγή των δεδομένων στο λογισμικό, η υποβολή της υπόθεσης στην υπεύθυνη κρατική αρχή και από εκεί στο RKI απαιτεί χρόνο. Επιπλέον, η RKI δημοσιεύει αυτούς τους αριθμούς μόνο μια φορά την ημέρα: οι αριθμοί που διαβιβάστηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα είναι πάντοτε διαθέσιμοι στο διαδίκτυο στις 9 π.μ.

Τη Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4.000 σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα που ήταν 1900. Ένας λόγος γι’ αυτό μπορεί να είναι οι καθυστερημένες καταχωρίσεις λόγω του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, αυτό δυσκολεύει στο συμπέρασμα αν υπάρχει επιβράδυνση ή της επιτάχυνση στην εξάπλωση του ιού, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Πηγή πληροφοριών Die Welt