Εγκωμιαστικά σχόλια από τη Le Figaro που «υμνεί» τον Σωτήρη Τσιόδρα για το ήθος και τη γενικότερη στάση του εν μέσω κορωνοϊού.

Το πρόσωπο των ημερών έχει γίνει στην Ελλάδα του κορωνοϊού ο Σωτήρης Τσιόδρας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και διεθνών ΜΜΕ. Σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αποθεώνει τον Σωτήρη Τσιόδρα για το ήθος και τη γενικότερη στάση του κάθε φορά που ενημερώνει σε ζωντανή μετάδοση για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Le Figaro κάνει λόγο για τον «νέο αγαπημένο των Ελλήνων», καθώς είναι ο άνθρωπος που σηκώνει πάνω του το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης. Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό. Είναι 6 μ.μ., χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Και προστίθεται: «Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός, με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του, με την επιγραφή „Μείνετε σπίτι“. Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα».

Le Figaro για Σωτήρη Τσιόδρα: Το αντίδοτο στα fake news για τον κορωνοϊό

Ο κοινωνιολόγος Αντρέας Δρυμιώτης σχολιάζει στο άρθρο της Le Figaro: «Οι Έλληνες τον εκτιμούν και για την ηρεμία του, την πολύ καλή γνώση του θέματος, τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα και το γεγονός ότι χαιρετίζει καθημερινά την ακλόνητη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι, επίσης, το αντίδοτο στις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και αν επικρίνει τη στάση ορισμένων Ελλήνων, οι οποίοι παραμένουν ασυνείδητοι και συνεχίζουν να τρέχουν στις παραλίες, το κάνει χωρίς να υιοθετεί έναν τόνο σαν να κάνει μάθημα. Αν και με το βιογραφικό που διαθέτει, θα μπορούσε να το κάνει».

Η γαλλική Le Figaro συνεχίζει για τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Αυτός ο ειδικός λοιμωξιολόγος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Στο 27 σελίδων βιογραφικό του, μαθαίνουμε ότι ο Σωτήριος Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Αθήνα, εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School). Στη συνέχεια ήταν ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού για τις λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2012. Έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002 και της Αθήνας το 2004.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τον ενημερώσει για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τον ενημερώσει για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα/© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

» Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει συμβουλεύσει τις Αρχές για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων κ.λπ. Μόλις ο COVID-19 άρχισε να καταστρέφει τη γειτονική Ιταλία, ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας ειδοποίησε αμέσως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα».

Ύμνοι Le Figaro για Σωτήρη Τσιόδρα – Πώς κατάφερε να πείσει την Εκκλησία για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, «ο Σωτήρης Τσιόδρας πέτυχε επίσης να κάμψει την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος […] Κάθε Κυριακή, το πρωί, ξυπνάει, όχι για να κάνει jogging, αλλά πηγαίνει στην ενορία του. Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης. Ένα πάθος που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια».

Και στο άρθρο προστίθεται: «Παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου Ιατρών και του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας, για απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων, η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να διακόψει τις Λειτουργίες ή τους Εσπερινούς. Παρά την κατακραυγή, μερικοί αρχιεπίσκοποι καλούσαν τους πιστούς να συνεχίσουν να φιλούν τις εικόνες και να κοινωνούν, επειδή για αυτούς, „η Θεία Κοινωνία δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει φορέα μόλυνσης“. Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόδρας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε Λειτουργίας. Ο πρωθυπουργός το έκανε. Μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%. Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με τον θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα, καθώς και η κοινή γνώμη, επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας».

Η γαλλική Le Figaro αποθεώνει τον Σωτήρη Τσιόδρα, κάνοντας λόγο για τον «νέο αγαπημένο των Ελλήνων», την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του επικίνδυνου ιού στη χώρα μας.