Σε διαρκείς επαφές με τους ομολόγους του είναι τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για να διευκολυνθεί η επιστροφή των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες λόγω του κορωνοϊού.  

Όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα υποχρεωτικά θα μείνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες, μέτρο που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το μεσημέρι, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Για τον επαναπατρισμό αυτών των πολιτών- ανάμεσά τους και φοιτητές που είναι στο εξωτερικό με τα προγράμματα Erasmus- δρομολογούνται πτήσεις και πλοία.  

Πλοίο από την Ιταλία  

- ADS -


Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 17:30 θα αναχωρήσει από την Ανκόνα το πλοίο Cruise Olympia, με προορισμό την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα, για την επιστροφή όσων Ελλήνων θέλουν να επαναπατριστούν.  

Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη κάλεσε όσους Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν να επικοινωνήσουν στο 00393397511631, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους σχετικούς καταλόγους. Η απόφαση για το δρομολόγιο του πλοίου ελήφθη μετά την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο.  

«Κατά την μετάβασή τους στην Ανκόνα θα πρέπει να έχουν μαζί τους για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, το έντυπο της autodichiarazione συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο με την ένδειξη ότι επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους», επισημαίνει σε ανακοίνωση η πρεσβεία, ενώ κατά την επιβίβασή τους οι πολίτες θα πρέπει να έχουν διαβατήριο σε ισχύ, ή ελληνική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.  

Σε ό,τι αφορά τους Ιταλούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα δρομολογηθεί πτήση της Alitalia από την Αθήνα για την επιστροφή στη χώρα τους.  

Τρεις πτήσεις από την Ισπανία  

Τρεις ειδικές πτήσεις της Aegean από Μαδρίτη και Βαρκελώνη έχουν οργανωθεί για το σαββατοκύριακο, για τους φοιτητές που είναι στην Ισπανία με το πρόγραμμα Erasmus, αλλά και τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα.  

Οι πτήσεις αφορούν όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν και έχουν καταγραφεί στους καταλόγους της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη. Οι πτήσεις είναι οι εξής:  

1η πτήση Α3-4701 από Μαδρίτη προς Αθήνα το Σάββατο 21 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας. 2η πτήση Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα την Κυριακή 22 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας. 3η πτήση Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα επίσης την Κυριακή, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.  

Η πρεσβεία καλεί τους ενδιαφερόμενους- ιδιαίτερα όσους βρίσκονται μακριά από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη- να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις δύο πόλεις, ενώ για τη μετακίνησή τους εντός Ισπανίας μπορούν να εφοδιασθούν με τη βεβαίωση από την ιστοσελίδα της Πρεσβείας.  

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Δένδιας με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια συμφωνήθηκε ότι η Ισπανία θα συνδράμει ενεργά στην επιστροφή Ελλήνων από τη Λατινική Αμερική, καθώς προγραμματίζει πτήσεις για τους δικούς της πολίτες που βρίσκονται εκεί.  

Πτήση από την Πολωνία το Σάββατο  

Για αύριο, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί έκτακτη ειδική πτήση της Aegean Airlines για την επιστροφή Ελλήνων που βρίσκονται στην Πολωνία και οι οποίοι έχουν εκδηλώσει σχετική επιθυμία, με ώρα αναχώρησης 13:25 (12:25 ώρα Ελλάδος).   Η πρεσβεία της Ελλάδας στη χώρα αναφέρει πως το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας θα είναι ανοικτό (από 10:00 τοπική ώρα), όπου θα υφίσταται δυνατότητα εκδόσεως – αγοράς εισιτηρίων για τους ενδιαφερομένους της τελευταίας στιγμής ή για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν αφήσει τον αριθμό τηλεφώνου τους, ώστε η Aegean να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.  

Σύσταση επιστροφής από τη Γερμανία  

Ήδη, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει απευθύνει σύσταση σε όσους Έλληνες πολίτες βρίσκονται στη Γερμανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα να το πράξουν το συντομότερο δυνατό.  

Η πρεσβεία καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις πτήσεις που πραγματοποιούνται, καθώς προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικές δυσχέρειες στη μετακίνησή τους.  

Επιστροφή από Μαρόκο και Ιράκ  

Ήδη, αεροπορικώς επέστρεψαν στην Ελλάδα οι 13 Έλληνες οδηγοί φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ιράκ- Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.  

Επίσης, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πτήση επαναπατρισμού 80 Ελλήνων από το Μαρόκο. Σε αυτή επέβαιναν επίσης Κύπριοι, Βούλγαροι, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΣΩ E-Mail

Δημοφιλή άρθρα, ειδήσεις, τα πάντα γύρω απο το έντυπο περιοδικό μας, αναλύσεις, ρεπορτάζ, αποκλειστικές έρευνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Ελλάδα, την Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο!
- ADS -