Αναβάλλονται τα σχέδια της NASA να πάει ξανά στο φεγγάρι το 2024 λόγω κορωνοϊού.  

Το σχέδιο της NASA, που ήθελε αμερικανική αποστολή να επιστρέφει στο φεγγάρι μέχρι το 2024 αναστέλλεται καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι δύο σταθμοί κλείνουν, αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.  

Την Πέμπτη το απόγευμα, ο Jim Bridenstine, διευθυντής του διαστημικού οργανισμού, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται η κατασκευή και οι δοκιμές του συστήματος Space Launch και του Orion, του γιγαντιαίου πυραύλου και της κάψουλας του πληρώματος που θα χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν τους αστροναύτες στο φεγγάρι.  

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να είχε ανακοινώσει την επιστροφή των Αμερικανών στο φεγγάρι αλλά η NASA κλείνει τις υπηρεσίες της στη Νέα Ορλεάνη, όπου κατασκευάζεται ο πύραυλος, και στο Μισισίπι.  

Στην δεύτερη περίπτωση έχει εντοπιστεί εργαζόμενος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό αλλά όχι και στη Νέα Ορλεάνη. Ωστόσο, ο ρυθμός των κρουσμάτων στην περιοχή έχουν σημειώσει αύξηση.  

Η οδηγία για τους εργαζόμενους των δύο τοποθεσιών της NASA είναι να εργάζονται πλέον από το σπίτι. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα.  

«Οι ομάδες της NASA και των εργολάβων θα εφαρμόσουν τη διακοπή λειτουργίας, η οποία θέτει όλα τα εξαρτήματα σε ασφαλή κατάσταση μέχρι να αρχίσει ξανά η εργασία», ανέφερε ο κ. Bridenstine σε ανακοίνωσή του. «Μια μικρή ομάδα θα παραμείνει στις τοποθεσίες μετά το κλείσιμο, μόνο για την ασφάλεια και τη σωστή συντήρηση του εξοπλισμού.  

Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις αποστολές της NASA αλλά καθώς οι ομάδες μας εργάζονται για να αναλύσουν την πλήρη εικόνα και να μειώσουν τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι η κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της NASA» πρόσθεσε.  

Επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σημειώθηκαν και σε δύο άλλα κέντρα της NASA στην Καλιφόρνια και στην Αλαμπάμα.  

Η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την εκτόξευση του Perseverance, ο οποίος πρόκειται να κατευθυνθεί στον Άρη αυτό το καλοκαίρι. Αυτό το διαστημικό σκάφος βρίσκεται στο κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα.  

Λόγω των τροχιών του Άρη και της Γης, η εκτόξευση πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Διαφορετικά θα πρέπει να καθυστερήσει η αποστολή έως το 2022, όταν οι δύο πλανήτες ευθυγραμμιστούν.  

Με πληροφορίες του BBC/ The New York Times