«Μια γενιά νεκρή»: Φορτηγά του στρατού μεταφέρουν φέρετρα με νεκρούς που δεν χωρούν να ταφούν στο Μπέργκαμο

Η συγκλονιστική φωτογραφία με φορτηγά του στρατού της Ιταλίας που δημοσίευσε η La Repubblica

6345

Φέρετρα με νεκρούς για ταφή γεμίζουν εκκλησίες και τα πτώματα εκείνων που πέθαναν στο σπίτι, φυλάσσονται σε σφραγισμένα δωμάτια για μέρες, καθώς τα γραφεία τελετών προσπαθούν να καλύψουν τον αριθμό θανάτων στο Μπέργκαμο, την ιταλική επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.  

2.978 είναι οι νεκροί σε όλη την Ιταλία και όλοι οδηγήθηκαν σε ταφή η αποτέφρωση χωρίς τελετή. Κάποιοι πεθαίνουν στο νοσοκομείο μόνοι, με τα υπάρχοντά τους να παραμένουν σε τσάντες δίπλα σε φέρετρα, πριν συλλεχθούν από τους υπαλλήλους γραφείων τελετών.  

Στο Μπέργκαμο, μια επαρχία 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου έχουν καταγραφεί 1.640 από τους συνολικούς θανάτους στη χώρα, 3.993 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον ιό μέχρι την Τρίτη. Ο αριθμός των θανάτων στην επαρχία είναι ασαφής, αλλά το CFB, το μεγαλύτερο γραφείο κηδειών της περιοχής, πραγματοποίησε σχεδόν 600 ταφές ή αποτεφρώσεις από την 1η Μαρτίου.  

«Σε ένα κανονικό μήνα είχαμε περίπου 120» δήλωσε συγκλονισμένος ο Antonio Ricciardi, πρόεδρος της CFB. «Μια γενιά έχει πεθάνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο και απλά κλαίμε».  

Υπάρχουν περίπου 80 επιχειρήσεις κηδειών σε όλο το Μπέργκαμο, και όλες δέχονται δεκάδες κλήσεις ανά ώρα. Τα νοσοκομεία έχουν υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το χειρισμό των νεκρών, οι οποίοι πρέπει να τοποθετηθούν αμέσως σε φέρετρο χωρίς να τους ντύνουν λόγω του κινδύνου μόλυνσης από το σώμα τους. «Οι οικογένειες δεν μπορούν να δουν τους αγαπημένους τους ή να διοργανώσουν μια σωστή κηδεία, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Ricciardi.   

Για όσους πεθαίνουν στο σπίτι, η γραφειοκρατική διαδικασία είναι μεγαλύτερη, καθώς οι θάνατοι πρέπει να πιστοποιούνται από δύο γιατρούς. Ο δεύτερος είναι ένας ειδικός που κανονικά θα πρέπει να πιστοποιήσει το θάνατο το αργότερο 30 ώρες μετά το θάνατο ενός ατόμου.   Η δραματική επίδραση του ιού στο Μπέργκαμο γίνεται κατανοητή στο βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Il Messaggero με φέρετρα να γεμίζουν μια εκκλησία.

Χθες, μια δεύτερη σοκαριστική εικόνα από την La  Reppublica, δείχνει στρατιωτικά οχήματα σε παράταξη μερικές εκατοντάδες μέτρα από το νεκροταφείο. Είναι τα φορτηγά του στρατού που μεταφέρουν τα φέρετρα από το νεκροταφείο του Μπέργκαμο σε αποτεφρωτήρια άλλων περιοχών.

Ο λόγος, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ότι το νεκροταφείο στο Μπέργκαμο δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει άλλα φέρετρα θυμάτων του κοροναϊού. Και το ίδιο ισχύει και για το αποτεφρωτήριο της πόλης (υπάρχει μόνο ένα στην πόλη και λειτουργεί όλο το 24ωρο).   

Χωρίς άλλο διαθέσιμο χώρο, για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, αποφασίστηκε η χρήση στρατιωτικών οχημάτων. Τα θύματα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Οι πρώτες αποστολές των φέρετρων ήταν χθες στη Μόντενα.