Αυτοί είναι οι γιατροί που ξεγέννησαν τη μητέρα με κορωνοϊό

Ο πρώτος τοκετός στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον COVID-19 στο ΠΓΝ «Αττικόν»

913

Μητέρα θετική στον κορωνοϊό γέννησε με καισαρική στο «Αττικόν». Ποιοι είναι οι γιατροί που συμμετείχαν στον πρώτο τοκετό στην Ελλάδα γυναίκας με COVID-19.

Το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από μητέρα θετική στον κορωνοϊό γεννήθηκε στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», χθες, Τετάρτη 18-03-2020. Η 24χρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την Κυριακή παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον ιό COVID-19 και συστήθηκε να  μεταβεί στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο για την περάτωση του τοκετού.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου ενημερώθηκε για το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19. Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4140 γραμμάρια). Το πρώτο τεστ που έγινε στο αγοράκι είναι αρνητικό, αναμένονται και τα αποτελέσματα της rt-PCR.

Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κυρίας Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κ.κ. Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

Αυτοί είναι οι γιατροί που ξεγέννησαν τη μητέρα με κορωνοϊό στο νοσκοκομείο «Αττικόν»
Αυτοί είναι οι γιατροί που ξεγέννησαν τη μητέρα με κορωνοϊό στο νοσκοκομείο «Αττικόν» © Νοσοκομείο «Αττικόν»

Η μητέρα και το νεογνό είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Να σημειωθεί ότι η Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και συγκεκριμένο χώρο στην κλινική για τη διεκπεραίωση τοκετού σε μητέρες κορωνοϊό (COVID-19) είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Selfie των γιατρών με τη μητέρα με κορωνοϊό στο νοσκοκομείο «Αττικόν»
Selfie των γιατρών με τη μητέρα με κορωνοϊό στο νοσκοκομείο «Αττικόν» © Νοσοκομείο «Αττικόν»