Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση από τον κορωνοϊό, ενώ εκείνοι με ομάδα αίματος 0 φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες αντιστάσεις, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που έγινε σε ασθενείς στην Κίνα.
Οι ερευνητές στην Κίνα, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, κατέγραψαν τις ομάδες αίματος περισσοτέρων από 2.000 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, στις πόλεις Γουχάν και Σεντσέν. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία με τον τοπικό υγιή πληθυσμό.
Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α έδειχναν μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων και είχαν την τάση να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη είναι σε αρχικό στάδιο και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τα νοσοκομεία να λαμβάνουν υπόψη την ομάδα αίματος, όταν σχεδιάζουν μέτρα περιορισμού ή όταν χειρίζονται περιπτώσεις ασθενών.
Οι διαφοροποιήσεις στις ομάδες αίματος
«Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν τις πιθανότητες μόλυνσης. Οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζεται να είναι υπό πιο προσεκτική παρακολούθηση και να υποβληθούν σε πιο επιθετική θεραπεία», αναφέρει η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Γουάνγκ Σινγκουάν, στο κέντρο ερευνών στο νοσοκομείο Zhongnan του πανεπιστημίου της Γουχάν.
Σε αντίθεση, όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 «έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με εκείνους που έχουν τις άλλες ομάδες αίματος», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medrxiv.org. Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Η ομάδα 0 έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.
Στη Γουχάν, που έχει πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια, σε ό,τι αφορά τους υγιείς το 32% έχει ομάδα αίματος 0 και το 34% έχει ομάδα Α. Σε ό,τι αφορά σε εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, το 25% έχει ομάδα αίματος 0 και το 38% ομάδα αίματος Α. Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%. Οι διαφοροποιήσεις σχετικά με την ομάδα αίματος έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ομάδες αίματος, όπως η ηπατίτιδα Β και ο Sars, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.
«Χρήσιμη μελέτη, αλλά…»
Ο Γκάο Γινγκντάι, ερευνητής του εργαστηρίου πειραματικής αιματολογίας στην πόλη Τιεντσίν, ο οποίος δεν ενεπλάκη στην έρευνα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί με ένα μεγαλύτερο δείγμα. Αν και οι περίπου 2.000 ασθενείς δεν είναι λίγοι, αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τους πάνω από 180.000 που έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο.
Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας, σημείωσε ο ίδιος, είναι πως δεν παρέχεται μια σαφής εξήγηση για το φαινόμενο, όπως η μοριακή αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και των διαφορετικών τύπων ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο Γκάο Γινγκντάι δήλωσε ότι η νέα μελέτη μπορεί να προσφέρει βοήθεια στους επαγγελματίες της υγείας αλλά «οι απλοί πολίτες δεν θα έπρεπε να παίρνουν τα στατιστικά υπερβολικά σοβαρά. Αν έχετε ομάδα Α, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν σημαίνει ότι 100% θα μολυνθείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αλλά και αν έχετε ομάδα αίματος 0, δεν σημαίνει ότι είστε απόλυτα ασφαλείας. Πρέπει να συνεχίσετε να πλένετε τα χέρια σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών, υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από yahoo, ΑΠΕ