Κορονοϊός: Η μητέρα – ελπίδα για την ανθρωπότητα – Ποια είναι η γυναίκα που έλαβε το εμβόλιο

1043

Κορονοϊός: Το πρώτο βήμα για την θεραπεία του covid-19 έγινε και η γυναίκα που έλαβε το πρώτο από τα δυο εμβόλια δηλώνει πως νιώθει… υπέροχα!

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να δίνει την μάχη της με τον κορονοϊό και πλέον το πρώτο μεγάλο βήμα για τη… νίκη εναντίον του covid-19 έγινε, μετά την πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες η κλινική δοκιμή ξεκίνησε στο Seattle και θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων. Ο πρώτος άνθρωπος είπε το “ναι” σε αυτό το εμβόλιο ήταν όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά Μέσα, η Jennifer Haller, μια 43χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών.

Η Jennifer Haller εμβολιάστηκε στο Kaiser Permanente Washington Research Institute στις 16 Μαρτίου 2020.«Είμαστε όλοι αβοήθητοι. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εμένα να κάνω κάτι», δήλωσε η ίδια στο Associated Press συμπληρώνοντας ότι νιώθει υπέροχα.

Όσο για τα δύο της παιδιά, «πιστεύουν ότι είναι κουλ» που η μητέρα τους παίρνει μέρος στην έρευνα.Την Haller ακολούθησαν άλλοι τρεις συμμετέχοντες που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η δεύτερη δόση αναμένεται να τους χορηγηθεί σε ένα μήνα. Ενώ, οι εθελοντές θα λάβουν 100 δολάρια για κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις – συνολικά 1.100 δολάρια.

Στην κλινική δοκιμή θα λάβουν μέρος συνολικά 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σκοπός είναι να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο με την κωδική ονομασία mRNA-1273 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πώς δουλεύει το εμβόλιο

Το πειραματικό εμβόλιο που χρησιμοποιείται, περιέχει γενετικό υλικό RNA που οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παράξουν μία πρωτεΐνη από τον κορονοϊό, η οποία δεν προκαλεί μόλυνση αλλά ενεργοποιεί ανοσοποιητική απόκριση στον ιό.

Σε ανακοίνωσή του, ο δρ. Anthony Fauci, διευθυντής στο Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων των ΗΠΑ έκανε λόγο για «κατεπείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία». Ανέφερε ότι η έρευνα «δρομολογήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να πετύχουμε τον στόχο μας», τόνισε όμως ότι για την έκδοση άδειας για τη διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου θα απαιτηθούν από 12 ως 18 μήνες.

To mRNA-1273 δεν είναι το μόνο εμβόλιο που φιλοδοξεί να μπει στην γραμμή παραγωγής. Δεκάδες ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται για να δημιουργήσουν το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Οι δοκιμές για ένα ακόμα εμβόλιο, από την Inovio Pharmaceuticals, αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα σε ΗΠΑ, Κίνα και Νότια Κορέα.