Το 80% των κρεβατιών έχουν συμπληρωθεί και η Γερμανία κάνει έκκληση στο ιατρικό προσωπικό της χώρας

Πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα λαμβάνει και  η Γερμανία σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού. 

Όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα στη χώρα έφθασαν τα 3.758, ενώ οκτώ ασθενείς έχουν καταλήξει.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες επικοινωνίες της από το τηλέφωνο ή με βιντεοσυνδέσεις, απηύθυνε εκ νέου χθες έκκληση στους πολίτες να απέχουν από κοινωνικές συναναστροφές.

«Ζωής και θανάτου»

«Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία στην επικράτειά τους.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε όσους επέστρεψαν στην Γερμανία από την Αυστρία, την Ελβετία ή την Ιταλία εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων να παραμείνουν στο σπίτι, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το Αμβούργο κλείνει, για πρώτη φορά, την περίφημη Ιχθυαγορά του. Το Βερολίνο επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας όλων των εστιατορίων, καφέ και μπαρ τουλάχιστον έως την 19η Απριλίου. Προηγουμένως είχε ήδη ανακοινωθεί πως κλείνουν τις πόρτες τους μουσεία, συναυλιακοί χώροι, βιβλιοθήκες, πισίνες…

«Στα όρια του»

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας «θα φτάσει στα όριά του». Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν απηύθυνε χθες επιστολή σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας ζητώντας τους να προετοιμαστούν «τώρα». Μεταξύ των οδηγιών του υπουργού συγκαταλέγεται η αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργείων, η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η ανάκληση αδειών του προσωπικού, ακόμη και η πρόσκληση συνταξιούχων και φοιτητών της Ιατρικής να εργαστούν. Οι τελευταίοι μάλιστα έλαβαν χθες ηλεκτρονικό μήνυμα από τα Πανεπιστήμιά τους, με το οποίο καλούνται να δηλώσουν εάν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Κατειλημμένο το 80%

Από τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας, το 80% είναι σήμερα κατειλημμένο, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Κατά υπολογισμούς αναλυτών της Deutsche Bank, εφόσον ο κορονοϊός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τη 14η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ στις αρχές Ιουνίου δεν θα υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας.

Μέσω τηλεδιάσκεψης η συνάντηση με Ερντογάν

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί τελικά η τριμερής συνάντηση της Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Εμμανουέλ Μακρόν η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου. Στην ατζέντα της συζήτησης είναι η κατάσταση στην Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.