Η κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης διέταξε το κλείσιμο των σχολείων και των κέντρων ημερήσιας φροντίδας (Kitas) από την Τρίτη, ενόψει της εξάπλωσεις του κορωνοϊού. 

Το μέτρο είναι απαραίτητο για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann. Τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επίσημη λήη των διακοπών του Πάσχα στις 18 Απριλίου. Συνολικά, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν για 5 εβδομάδες. Τη Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν με σκοπό την καθοδήγηση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς για την ύλη των μαθημάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης ο πρωθυπουργός μίλησε για «μια δύσκολη κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ». Η υγεία των πολιτών είναι στο επίκεντρο της δράσης αυτής. Προκειμένου να προστατευθεί το σύστημα υγείας από την υπερφόρτωση και για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του, η κρατική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές και τη δημόσια ζωή. 

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι αν είναι δυνατόν, εξήγησε ο Kretschmann. Οι εταιρείες, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι τους. 

Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι τα άτομα που εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με το δημόσιο, όπως στον τομέα της υγείας, υπηρεσίες ασφαλείας, πυροσβεστική υπηρεσία και παραγωγή τροφίμων, θα έχουν τη δυνατότητα μέριμνας για τα παιδιά τους.

Για πολλούς γονείς δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές παιδικής μέριμνας σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού της Βάδης Βυρτεμβέργης Susanne Eisenmann. Η κυβέρνηση δε μπορεί να προσφέρει κάποια λύση προς το παρόν. «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητάμε την κατανόηση σας».

Ο Kretschmann και η Eisenmann παρακάλεσαν από τους γονείς να μη ζητήσουν τη βοήθεια των παππούδων για τα παιδιά τους, αλλά να βρουν άλλους τρόπους να τα φροντίσουν. 

Ο Υπουργός Manne Lucha δήλωσε ότι στόχος είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης και σε έρευνες του Πανεπιστημίου του Tübingen, όπου φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες για να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου Covid 19. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μέχρι το πρωί της Παρασκευής ήταν 454 άτομα.