Την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τόσο οικονομική όσο και με δυνάμεις της Frontex, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε τα σύνορα, στον Έβρο, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους επικεφαλής της ΕΕ σήμερα. «Είδαμε πόσο τεταμένη και δύσκολη είναι η κατάσταση», είπε η Φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στις Καστανιές και τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα.  

Στις δηλώσεις της, ανακοίνωσε τη διάθεση 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Τα 350 εκατομμύρια είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ άλλα 350 εκατ. μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιημένου προϋπολογισμού», ανέφερε. Το κονδύλι αυτό είναι για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών, ανέφερε.  

Οι δυνάμεις της Frontex  

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην ομάδα ταχείας επέμβασης που ετοιμάζεται να επιστρατεύσει η Frontex στα σύνορα, έπειτα από ελληνικό αίτημα.

«Η Frontex θα επιστρατεύσει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, 6 σκάφη της ακτοφυλακής για περιπολίες, 2 ελικόπτερα, 1 αεροπλάνο, 2 οχήματα με κάμερες και 100 συνοριοφύλακες, επιπλέον των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.  

Σημείωσε ακόμη ότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, έπειτα από ελληνικό αίτημα. «Μέσω αυτού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικές ομάδες, σκηνές, κουβέρτες», σημείωσε.  

Ευθύνη της Ευρώπης τα σύνορα  

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης», συμπλήρωσε και εξέφρασε «συμπόνοια για τους μετανάστες που παρασύρθηκαν με ψεύτικες υποσχέσεις σε αυτή την απελπιστική κατάσταση».  

«Η διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά. Αυτοί που φαίνεται να δοκιμάζουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευτούν», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.